2015. május 19., kedd

The Image aka. The Punishment of Anne (1975)

The Image aka. The Punishment of Anne (1975)


Jean (Carl Parker) egy szép napon megpillantja álmai nőjét. Óriási az öröme, amikor kiderül, hogy Anne (Mary Mendum alias Rebecca Brooke, aki három éve tragikus körülmények között hunyt el) az ismerőse saját régi barátnőjének, Claire-nek (Marilyn Roberts), aki egy luxuslakásban él. Nemsokára az is világossá válik, hogy Anne Claire-nek nem csupán ismerőse, hanem rabszolgája is: Anne szereti, ha megkínozzák, ha megalázzák - kínzatásának eszközeit is saját kezűleg választja ki. Jean gyorsan részese lesz a furcsa szerelmi háromszögnek, így az a szerencse éri, hogy a legszebb álmaiban szereplő nőt saját szadista vágyai kielégítésére használhatja…

Radley Metzger - hasonlóan Joe Sarno kollégájához - az amerikai erotikus film egyik jeles képviselőjeként gyarapítgatta filmográfiáját a hatvanas, hetvenes években. A „The Image” című filmjéhez egy Jean de Berg nevű író által szolgáltatott alapanyagot választott; az író igazi neve egyébként Catherine Robbe-Grillet, a hét esztendeje elhunyt híres-neves forgatókönyvíró-rendező, Alain Robbe-Grillet felesége. A „Jean”-név fontos a film szempontjából is, hiszen a főszereplőt is így hívják, és az ő narrációját hallgathatjuk végig a történet alatt. Metzger teljességgel hű maradt az irodalmi forráshoz, és bizony figyelemreméltó, hogy az „O története” Dominique Aury-jével együtt két ilyen hírnevű szadomazochista írás szerzője nő volt.
És az adaptáció tényleg nem válogat az eszközökben (ellentétben Anne-nel): a legdurvább természetesen a finálé, az elsötétített terem láncaival kikötözött Mary Mendum/Rebecca Brooke látványa, akibe jó nagy tűket szurkálnak, de van még „élő” pisilés (szintén Brooke mutatványa) a természet lágy ölén, és Carl Parker nemi szerve is élesben működik a vásznon. Vannak tehát hardcore-jelenetek is, bár arról a vélemények megoszlanak, hogy a mű pornográf-e. A vágott változat valószínűleg nem volt az, de ezt szerencsére nem volt alkalmam látni, mivel a Synapse Films a teljes, vágatlan változatot tette a dvd-re. A képet nagyon szépen felújították, a borítón a fő kínzási jelenet szerepel, míg a belső füzetecskében ugyanezt a képet takarás nélkül láthatjuk. A füzet rengeteg érdekes infót tartogat, valamint egy felhívást egy jelentéktelen képhibára (a Synapse-nál úgy tűnik, maximalisták dolgoznak - példát lehet venni róluk). A lemezen van még elkülönített zenesáv, jegyzet és trailerek is (sajna felirat nincs). Bőven megéri rá beruházni (bár már nem sok helyen beszerezhető), mert a „The Image” egy ekkoriban virágzó műfaj egyik jeles képviselője.

Végeredmény: Drasztikus, erotikus, színvonalas darab az amerikai szexfilm aranykorából

A film: 10 pont
A dvd: 9 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése