2015. október 25., vasárnap

Ils/Them (2006)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Ils/Them (2006)


Éjszakai útjuk során láthatjuk az autózó anyukát és lányát, ahogy egy romániai autópályán elakadva valami elragadja őket. Ezt követően már főhőseink kerülnek a képbe, Clémentine (Olivia Bonamy), a tanárnő, és kedvese, Lucas (Michael Cohen), az író, akivel a lány a város szélén lakik egy hatalmas, ám lestrapált villában. A cselekmények igen gyorsan felpörögnek, már az első velük töltött éjjelen jön a baj, ugyanis előbb az autójukat rabolják el ismeretlen tettesek, majd szépen lassan és kimérten a házukat kezdik ostromolni. Távol a várostól esélyük sincs segítséget kérni, így megpróbálják felvenni a küzdelmet a behatolókkal.

Újabb Francia film, bár ez már kicsit régebbi, plusz Romániában is játszódik, de minőségben hasonlót produkál, mint az Inside, azonban ezúttal nem a gore és a gyilkolászás a lényeg, hanem a lelki terror. Hőseinket bezárva láthatjuk saját házukba, ahol azonban egyáltalán nincsenek biztonságban – minden sarok, minden szoba újabb kihívást jelent, miközben küzdenek az életükért. És a jó felvezetésnek köszönhetően drukkolunk nekik. Nem tudjuk, kik lehetnek a kattogó hangokat kiadó idegenek, de nem is érdekel minket, mert azt szeretnénk, hogy maradjanak meg ugyanolyan elképzelt szörnyetegnek, amilyenként megjelentek. Érdekes amúgy, hogy a franciáknál ez a házmegszállós, elmebeteges stílus megy nagyon (Magasfeszültség, Inside, Ils) – viszont azt hozzátehetjük, hogy ez a vonal jól megy nekik, így nem is baj.





A debütáló David Moreau és Xavier Palud jól megragadta a feszültséget, és az ismeretlentől való félelmet, amihez hozzájárult a két remek színész is, így elhisszük az összes jelenet minden képsorát, ezzel csapdába esve, és végigizgulva a mozit. Ajánlott darab, amely ugyan nem véres, de annál feszültebb, hiszen a lelki terrorra épít. 

A dvd az angoloknál és az amerikaiaknál is rendben van, hiszen a szép 16:9-es képhez francia hang és angol felirat társul, plusz van werkfilm, interjú, és egyéb nyalánkságokat is találhatunk a lemezeken.

A film: 10 pont
A dvd: 10 pont 


(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése