2016. július 13., szerda

A halál csöndje/The Great Silence/Il Grande Silenzio (1968)

A halál csöndje/The Great Silence/Il Grande Silenzio (1968)


Magányos lovas halad előre valahol Amerikában a behavazott hegyek és völgyek között. Bár lova időnként szügyig süllyed a hóba, a legnagyobb veszélyt nem ez, hanem a fák között leselkedő maroknyi fejvadász jelenti. Az embervadászoknak azonban nincs esélye: a titokzatos, fekete ruhás, különleges pisztollyal felszerelt idegen egytől-egyig leszedi őket. Az idegen nem más, mint Silenzio (Jean-Louis Trintignant). A magányos igazságosztó nemsokára találkozik egy özveggyel (a gyönyörű szemekkel megáldott Vonetta McGee), aki megkéri, hogy álljon bosszút nevében férje gyilkosán, az elvetemült Locón (Klaus Kinski), aki a legvéreskezűbb az összes fejvadász közül. Ám természetesen Silenzio sem véletlenül tűnt fel a környéken: a közeli kisvárosban lakik valaki, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy Silenzio nyakát örökké egy fekete kendő takarja, és amiről a fekete ruhás a nevét is kapta…

Kevés italowestern mondhatja el magáról, hogy legalább akkora kultusz és imádat övezi, mint a műfaj egyeduralkodója, Sergio Leone műveit. Egy másik Sergio, Corbucci filmje, "A halál csöndje” azonban e kevesek közé tartozik. A mozi mind a mai napig vitákat kelt; a vitákat természetesen a híres-hírhedt befejezése gerjeszti. Elképesztő lezárásról van szó, mely erőszakosságban, drámaiságban és megdöbbentésben csaknem felülmúlhatatlan. Végkimenetel szempontján át nézve még az is bátran állítható, hogy Leone egyes befejezéseit is túlszárnyalja (és mégis, talán a végkimenetel teszi, hogy Corbucci filmje a legkevésbé ismert a fentebb említettek közül mainstream-körökben).
Csodás a stáb: Trintignant méltó vetélytársa Clint Eastwoodnak, Kinski sunyi pillantásaival pedig újfent bizonyítja, hogy korának egyik legjobb színésze volt, bármennyire is megosztotta a közönséget. Érdekes történet kering egyébként a főszereplőről, Trintignant ugyanis állítólag csak úgy vállalta el Silenzio szerepét, ha „a legteljesebb befolyással lehetett a figura dialógusaira” (ezt a mondatot könnyű lesz értelmeznie a nézőnek, ha megnézte a filmet).

Grafikus az erőszak, ahogy az egy italowesternben lenni szokott. A szívbe markoló finálét nem számítva láthatunk egyenkénti ujjlelövést, kézmegsütést, de megdöbbentő jelenetsor az is, ahogy Kinski időnként előrángat egy-egy (sok pénzt érő) holttestet a hótömegek alól.
"A halál csöndje” persze nem lenne az, ami, ha nem szólna alatta Ennio Morricone zenéje, amelyről szintén elmondható, hogy egy szinten áll Leone alatti munkásságával.





És végül, mivel a film befejezésétől így, írásban sem könnyű elszakadni, még visszatérnék rá egy pár sor erejéig. A finálét, ahogy manapság is szokás Hollywoodban is, alternatív formában is leforgatták, nyilvánvalóan a közönségre (sikerre) való tekintettel. Amikor eljött a választás ideje, rögtön látszott, hogy melyik befejezést kell dobozban hagyni. Nem akarok újfent párhuzamot vonni a mai és az 1968-as filmkészítés között (illetve nagyon is akarok, ez az egyik hobbim), de sejthető, hogy ma melyik jelenet szerepelne a „A halál csöndje” végén, és melyiket hajították volna bele a vágószoba egyik fiókjába porosodni. Az alternatív befejezés egyébként megtekinthető (némán) a dvd-n, lehet rajta mosolyogni. Corbucciék azonban bátor lépésre vállalkoztak…és egy legendát alkottak meg vele.

A film idehaza az Ultrafilm jóvoltából jelent meg dvd-n, és nagyjából megegyezik az általam már korábban is birtokolt külföldi Eureka Video lemezével. Utóbbin nagyon szép a kép, ám a hangsávok közül én az olaszt ajánlom (angol felirattal), mivel az angol hang alatt a pisztolyok durrogása szinte alig hallatszik, és ez egy italowestern esetében nem túl előnyös. A magyar kiadáson remek szinkron van (Klaus Kinski: Szakácsi Sándor), és ez az erőteljesebb hangsáv. Az említett alternatív befejezés, és egy trailer van még az extrák között. Ajánlom egyébként a film után a trailer megtekintését is, mivel (a trailer legvégén) óriási meglepetésben részesülünk.

Végeredmény: Azon kevés italowesternek egyike, melyek ott vannak Leonével egy szinten

A film: 10 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése