2017. május 21., vasárnap

A fenyegetés/Unman, Wittering and Zigo (1971)

A fenyegetés/Unman, Wittering and Zigo (1971)


John Ebony érdekes szituációban van. A foglalkozására nézve tanárember állást kap egy fiúiskolában, ahol már az első napon megdöbbentő információkhoz jut: az osztály tanulói közlik vele, hogy elődjét bizony ők tették el láb alól, miközben az a sziklás tengerparton sétált. Az igazgató nem forszírozta a dolgot, a rendőrség nem vitte túlzásba a nyomozást, így a gyilkosok most nyugodtan ülnek az iskolapadban - és szemrebbenés nélkül fenyegetik meg Ebony-t…

Ez a rendkívül érdekes alaphelyzet szerencsére profi kezek gondozásában bontakozik ki előttünk. John Mackenzie rendező (Hosszú nagypéntek, Pokoli utazás) remekül adagolja az izgalmakat, peregnek a dialógusok, a diákok meg egyre fenyegetőbbek. Már alig félóra után teljesen együtt érezhetünk Ebony-val, aki kényes helyzetbe kerül, és legkevésbé a tananyag miatt, ráadásul szívszerelme sem nagyon hisz neki. Az atmoszféra a tanteremben egyre fojtogatóbb, a diákok sorra aratják az új tanár fölött a pszichológiai győzelmeket (ebből kifolyólag egyre szemtelenebbek is), valószínűleg a néző sem tudna mit tenni hősünk helyében. David Hemmings zseniális, mint sarokba szorított pedagógus, de a párját játszó Carolyn Seymour is emlékezetes, különösen abban a briliáns tornatermi jelenetben, amikor egy egész osztály fenyegeti erőszakkal pislákoló zseblámpák fényében.





Bár a film műfaja inkább thriller, illetve dráma, én azért bőven ajánlanám a „harcedzettebb” szemeknek is, hiszen igen kemény pszichológiai hadviselést láthatunk benne, nem éppen megszokott irányból.

Végeredmény: Fenomenális tantermi thriller - ez itt nem a „Holt költők társasága”

A film: 10 pont 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése