2020. január 5., vasárnap

Hullajó!/Braindead aka. Dead Alive (1992)


Hullajó!/Braindead aka. Dead Alive (1992)


Mi történik, ha egy messze földről a városba tévedt patkánymajom megharap valakit? Nos, az illető kissé bezombul. És mi történik az erről szóló filmben? Hektoliterszámra elkezd ömleni a vér. Igen, ez a Hullajó! című Peter Jackson-film, ahol a rendező még csak bontogatta tehetsége szárnyait (hogy aztán pár év múlva böhöm nagy hollywoodi eposzokkal James cameronos magasságokba emelkedjen).

Ami előre bocsátandó: a „Hullajó!” megtekintéséhez gyomor kell, méghozzá olyan gyomor, amely bírja vért, a sok-sok vért (csak az utolsó jelenethez 300 liter (!) művért használtak fel az alkotók). Kultikus film ez, óriási rajongótáborral, bár én nem tartozom ennek a tábornak a keményvonalasai közé. A rengeteg vért még csak-csak megemésztem (eléggé túlzásnak éreztem a mennyiséget, de jó, legyen), de a főszereplő bugyutaságát azért már nehezen bocsátom meg az íróknak. A Timothy Balme által játszott Lionel annyira kétbalkezes, hogy az már fárasztó. Mindazonáltal a komédiázás többnyire sikeres (a kedvencem: „Az Úr nevében rúgom szét a valagatok!” - mondja a közelharcban jártas tisztelendő atya), csak éppen túl sok (az egyik legutoljára forgatott jelenetet, a babakocsi tologatást a parkban különösen megspórolhatták volna). Jackson egyébként minimális költségvetésből, 11 hét alatt zavarta le a forgatást, és már ezekből az adatokból, valamint a kész produkcióból látszik, hogy ez a fickó azért már ekkor értette a szakmáját.






Érdekes módon a vér literszámra való öntése ellenére a korhatároló bizottságnál népszerű volt a film, a BBFC-nél (Anglia) például még a 15 évre is volt esélye. Magyarországon vhs-en a Flamex forgalmazta, ha minden igaz, vágatlanul (de hányászacskót a kölcsönzőink nem adtak hozzá, mint például Svédországban). Ha javasolhatok valamit, a filmet lehetőleg étkezés előtt, éhgyomorra tekintse meg a Kedves Olvasó. Aztán ha az érzékenyebbek elalélnának a rengeteg letépett végtag és fröcskölő belsőségek láttán, jusson eszükbe, én szóltam…

Végeredmény: Hihetetlenül ötletes, végtelenségig gusztustalan, féktelen horrorkomédia több hordónyi vérrel

A film: 8,5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése