2024. július 29., hétfő

Symptoms (1974)

 Symptoms (1974)

 

Két fiatal nő érkezik a vidéki házba. A ház környékén nem sokkal korábban eltűnt egy harmadik nő is, és talán ez lehet az oka annak, hogy a vendéglátó Helen igen zavartan kezd viselkedni. Vendége, Anne már jóval gyakorlatiasabb, de ő is megijed olyankor, amikor furcsa zajokat, padlónyikorgást hall a házban. Az épülethez tartozó lakban tartózkodó gondnok is nagyon furcsa ember, lehet, hogy neki is köze van az egyre félelmetesebb eseményekhez?




 

José Ramón Larraz nagyon termékeny volt az 1974-es évben, és bár a „Vampyres” című klasszikusa mindent elhomályosított, a „Symptoms” is népes rajongótábort mondhat magáénak. Nem véletlenül: attraktívan filmezett, hangulatában (és „késműködésében”) a Psychót idéző darabról van szó, amelyben az idő haladtával azért szépen gyarapodnak a hullák. Nagy csavarokat nem tartogat, viszont az egyszerű forgatókönyvet professzionálisan valósítja meg. Larraz a „Vampyres”-hez hasonlóan a countryside-ot egyszerre mutatja rejtélyesnek, szépnek és borzasztónak, a ház pedig halált tartogat a szereplők többsége számára. 

A filmnek sokáig nem létezett dvd-kiadása, aztán a BFI valóra váltotta sokak álmát, gyönyörű képminőségben hozta ki ezt a remekművet bluray-dvd kombón. 

Végeredmény: legalább olyan zseniális angol countryside horror, mint a "Vampyres", de vámpírfogak helyett ezúttal késsel

A film: 10 pont

A bluray-dvd: 10 pont



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése