2013. november 28., csütörtök

A barlang/The Descent (2005)

A barlang/The Descent (2005)


Hat barátnő veszélyes kalandtúrára indul: egy föld alatt húzódó, felderítetlen barlangrendszer az úticél. A barátnők egyike nincs éppen jó passzban, alig egy évvel korábban autóbalesete volt, amelyben elvesztette családját. A túrázás kiváló alkalomnak tűnik a felejtésre, de arra a rá vállalkozók egyike sem számít, hogy miféle borzalmak várakoznak a föld alatt. A kis csapat hamarosan eltéved az átjárók sűrűjében, ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a barátnők nincsenek egyedül odalent - a járatokban emberszerű, húsevő szörnyetegek rejtőznek…

A brit Neil Marshall rendkívül érdekes filmet készített. Tulajdonképpen az eseményeket sokféle módon lehet interpretálni, akár úgy, ahogy látjuk, szimpla szörnyfilmként, de akár rejtett pszichológiai tartalmat is beleképzelhetünk a történésekbe. Technikailag is sikerült „A barlang”, a klausztrofóbikus hangulat végig jelen van, és bizony a rendezőnek jó néhányszor sikerül a frászt hoznia a nézőre. Azt meg kell említenem, hogy ezt a frászt rám nem a kézitusával, a (sokszor feleslegesnek tűnő, úgymond „over the top”) vérfolyatással/fröcsköltetéssel hozta direktorunk, hanem magával a hangulattal. Már maga az alapszituáció ijesztő, a kivezető járatot kereső, pánikba esett hölgykoszorú hatásosan ijedezik, és félelmük átragad a nézőre is, hiszen mi, nézők gyorsan a csapdába esett barlangászok helyébe képzelhetjük magunkat, és ugyanolyan kétségbeesetten kutatnánk a kiutat, mint ők. Maga a szituáció ijesztő és klausztrofóbikus. De aztán eljön Marshall filmjének szándékoltan nagy dobása, a mutánsféleségek vérengzése, amiből részemről lehetett volna kevesebb, hiszen nekem például gyorsan beugrottak az elődök, mint például „A bolygó neve: halál” azon híres jelenete, amikor az alienek szépen körbeveszik a kommandósokat, és egyenként levadásszák őket (mínusz bazi nagy impulzusfegyverek). A fékevesztett vérengzés sajnos előhozza a film legnagyobb hibáját: a karakterek nincsenek túl nagy műgonddal megírva, én speciel nem sok mindent éreztem éppen azon hölgy iránt, akit éppen elkezdtek bántalmazni a szörnyféleségek. Az egyetlen kivétel a főhősnő, a múltjával küzdő Sarah, neki szerepet, eljátszandó figurát írtak, a többiek épp csak ott vannak, és hát túl sok időt sem fordítanak rájuk a prológus (közös vihorászás, iddogálás egy házikóban) során. A lények amúgy remek maszkmesteri munka végeredményei, kár, hogy gyakorta visító orgánumuk a hollywoodi szörny-tucatfilmeket idézi.


Amire igazán érdemes odafigyelni, az a rendezés. Vannak ugyan szép számmal klisés beállítások (a sokkeffektek egy része a már megszokott mintát követi), de Marshall ezeket is profin vezényli le. Érdekes módon kedvenc jelenetem pont nem a föld alól származik: ez a kórházi jelenet, melyben Sarah futásnak ered, és amelyik részét a kórházi folyosónak elhagyja, az sötétségbe borul. Gratuláció. Aminél hiányérzetem volt viszont, az a befejezés. Európai és amerikai befejezés is létezik, és azt kell mondjam, a rövidebb amerikai hatásos, de legvégül elrontott (egy gyengus sokkeffektre megy ki), míg a gondolatébresztőbb európai nekem kevéske volt.
Marshallt mindenképpen dicséret illeti a filmje eredetiségéért (az alien-beütést leszámítva). Bár a horror műfaj mai betegségeinek ő is behódol (karakterek elnagyoltsága, klisék, önismétlés), „A barlang” összességében mégis a jól sikerült darabok közé tartozik (és mérföldekkel jobb azonos magyar című, azonos évjáratú amerikai vetélytársánál). Vérre vágyók éppúgy meg fogják találni benne a kedvükre valót, mint azok, akik szeretnek elmélyedni az atmoszférában, a karakterekben és szívesen gondolkodnak filmnézés után. Az az apró bibi, hogy előbbiek „A barlang” második felét, utóbbiak inkább az első 45-50 percet fogják igazán élvezni. Ha a kettőt egyidőben sikerült volna elérni, Marshall horrorfilmje igazi mestermű lenne. Így viszont csak szimplán nagyon jó szórakozás.


A dvd a Budapest Film kiadványa, amely oké kép-, és hangminőséggel bír, de extra egy szál sincs rajta.

Végeredmény: Klausztrofóbikus szörnyfilm Angliából - nem rossz

A film: 8 pont
A dvd: 6 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése