2014. október 5., vasárnap

The Story of O/Histoire d’O (1975)

The Story of O/Histoire d’O (1975)


Elérkezett az idő, hogy néhány szó essen a filmtörténelem egyik, ha nem a legerotikusabb filmjéről. Természetesen ehhez ismételten a hetvenes évekig kell visszamennünk az időben, pontosabban egészen 1975-ig, amikor a francia Just Jaeckin rendező az „Emmanuelle” egy évvel korábbi elsöprő sikerén felbuzdulva elkészítette a Pauline Réage (vagyis Dominique Aury) botránykönyvén alapuló „The Story of O”-t.

A címszerepet a gyönyörű Corinne Clery játssza; O kalandjai leginkább két férfihez (szerelme, Rene, Udo Kier, és Sir Stephen, Anthony Steel alakításában) fűződő intim és szadomazochista kapcsolatát mutatják be, miközben persze az ekkoriban népszerű leszbikus vonal sincs elhanyagolva. A kulcsa mindennek az, hogy O milyen mértékben képes alávetnie magát szerelmeinek. Ez leginkább a Sir Stephennel való szenvedélyes viszony közben kerül előtérbe, amikor a férfi folyamatosan megkorbácsoltatja, megalázza és meg is bélyegezteti.

Mindez nagyon keményen hangzik, még egy hetvenes évekbeli, a szexuális hullám kellős közepén bemutatott film esetében is, de a „The Story of O” valójában egy rendkívül erotikus, inkább érzéki, mintsem szadista film. A korbácsolás, és a többi, elvileg a megalázásra és alávetettségre épülő jelenet is ízlésesen, atmoszférikusan, a legszebb softcore-hagyományokra épülve kerül képernyőre. Mindehhez hozzájárul még Pierre Bachelet gyönyörű zenéje, amelynek főtémája már a legelső percben megszólal, és mintha egy ismeretlen, elvarázsolt kastélyba vezetne be minket; olyanba, mint amilyenbe a film elején O lép be…és amilyenbe minden, magát sok irányba nyitottnak tartó nézőnek is érdemes belépnie.





A dvd-n a film francia és angol nyelvű változata is megtalálható; sajnos a francián nincs angol (vagy akármilyen) felirat, pedig ez a vágatlan. Az angol nyelvűből hiányzik egy pár jelenet, sőt, egy ízben Corinne Clery bájait is nélkülözni vagyunk kénytelenek, de összességében ez is remeknek mondható. Rövid kommentár, trailer, fotógaléria.

Végeredmény: Klasszikus erotikus gyöngyszem - aki teheti, nézze meg

A film: 10 pont
A dvd: 9 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése