2014. november 7., péntek

From Beyond the Grave (1974)

                                                  Böjtös Gábor kritikáiból:

                                              From Beyond the Grave (1974)


Peter Cushing antik tárgyakkal foglalkozó boltjában mindenki megtalálja a számításait, és olyan relikviákra lelhet, amilyenekről egész életében álmodozott. Így jár a négy, egymást nem ismerő férfi is, akik mind-mind külön térnek be a kis üzletbe, hogy onnan távozva sajátos kis élményeket éljenek át. Az élmény kötelező, ez az üzlet mottója, ám a végkifejlet kérdéses, de azt nem árt tudni, hogy a tisztességtelen vásárlók meglehetősen tragikus végkifejletet tapasztalhatnak meg. Így jár Edward Charlton (David Warner – Ómen) is, aki átveri Cushing-ot az antik tükörért, amelynek lakója folyton vérre éhesen várja a szabadulás óráját; így jár Christopher Lowe (Ian Bannen – Gorky Park), aki képes meglopni szegény öreget egy kitüntetésért, ami később nem csak feleségére hoz szerencsétlenséget, hanem rá is; így jár az árakat meghamisító Reggie Warren (Ian Carmichael), akinek vállára egy gyilkos elementál költözik, ami veszélyezteti szereplőnk és felesége életét; illetve vélhetőleg így jár az ódon ajtót vásárló William Seaton (Ian Ogilvy – And Now the Screaming Starts!) is, aki ezzel utat nyit egy ősi szobára, és az abban élő gonoszra… a kérdés az, hogy utóbbi úriember vajon lopott a kasszában elérhetővé vált pénzből?               

A From Beyond the Grave egy remek antológia, amely szokás szerint az Amicus műhelyéből került ki, és műfajának egyik legjobbja. A remek színészek (Cushing, Donald Pleasence és lánya, a három Ian, vagy éppen Lesley-Anne Down), a hangsúlyos zene, és a profi rendezés/fényképezés (utóbbi időnként nagyon hatásos és újító) alapból megérdemelné a jó pontszámot, ám az végül a hangulat miatt érdemli meg a maximálist, hiszen míg az elementálos, illetve a kitüntetéses sztori csak érdekes, addig a tükrös képes erőteljesen borzongatni (az az iszonyatos alak a tükörben), az ajtós pedig egyértelműen a frászt hozza a nézőre. Nagyon hatásos, nagyon ütős darab – maga az ajtó megjelenése már borzongató, és akkor még sehol sem járunk a történetben. Kevin Connor (Motel Hell, The House Where Evil Dwells, The Land That Time Forgot) első rendezése emiatt megérdemli a maximális tiszteletet és elismerést, hiszen filmje egyenértékű darab Freddie Francis két kiemelkedő antológiájával (Gyötrelmek kertje, Dr. Terror’s House of Horrors), ami azért nem kis teljesítmény. Az angolszász horrorfilmek egy igen szép darabjáról van szó, tessék hát megnézni, ha még nem látta valaki.




                 
A dvd a Twisted Terror dobozban elérhető, amit nagyon ajánlok minden horrorrajongónak – a kiadás így a szokásos formula: ízléses borító, szép kép, angol hang és felirat, plusz egy trailer. Kötelező.

A film: 10 pont
A dvd: 8 pont (dobozként 10)

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése