2014. november 7., péntek

Sennentuntschi (2010)

Sennentuntschi (2010)


Egy kis hegyi falu Svájcban, 1975: egy pap lóg felakasztva egy kötélen, egy zavart, beszélni nem tudó, elhanyagolt külsejű fiatal nő tűnik fel az utcán - a falu élete ezektől az eseményektől kissé felkavarodik. A helyi rendőr, Sebastian elszállásolja magánál a nőt, és megpróbálja kideríteni, hogy mi történt. A nyomozás végül emberrablás, erőszak és véres népi hiedelmek világába vezet…

Svájcból ritkán kapunk horrorfilmet, vagyis érdemes alaposan górcső alá venni, mit is nyújt Michael Steiner filmje. A sztori érdekes, több szálon fut, ráadásul időnként a múlt és a jelen is összekavarodik. Steiner sokáig sikeresen hiteti el nézőjével, hogy a dolgok hátterében valamiféle mágia, a falusi babonák életre kelése áll, de aztán - nagy örömömre - kiderül, hogy a dolgoknak nagyon is racionális (és annál borzasztóbb) magyarázata van, amelyet többek között egy templom eldugott kazamatáiban kell keresni.

Ami külön védjegye a filmnek, az véleményem szerint kisebb részben a hátránya is - ez pedig az intenzitás. Steiner nagyon feszített tempót diktál, nincs egy pillanatnyi megállás sem, holott szerintem a sztori van annyira erős és rejtélyes, hogy a csendesebb pillanatokat is elbírta volna. Ez az intenzitás különösen a három hegyi cimbora jeleneteiben tetten érhető, igaz, a horror jelentősebb részét is itt kapjuk. A szereplők jók, bár a heves tempó miatt kibontakozni nem nagyon tudnak; leginkább a főszereplő, Nicholas Ofczarek emelkedik ki, míg a címszereplőt (?) játszó, főleg Catherine Breillat-filmekből ismert Roxane Mesquida inkább csak szépséges kellékként funkcionál.




Összességében érdekes darab a „Sennentuntschi”, egy megtekintést mindenképpen megérdemel. Vannak drámai csúcspontok, misztikus történet, néhol erős brutalitás, egy-két logikai döccenő, szépséges helyszínek és egy soundtrack, ami őszintén szólva lehetett volna jobb is (kár, hogy az alkotók nem inkább valami szuggesztív elektronikus aláfestésben gondolkodtak). Ez így erős közepesnek hathat, de az összkép ennél azért jobb.

Végeredmény: Intenzív, néha brutális, misztikus „Alpenhorror”

A film: 7,5 pont 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése