2014. április 5., szombat

Devil Dog: The Hound of Hell (1978)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Devil Dog: The Hound of Hell (1978)


A film elején egy sátánista szektát láthatunk, amint éppen az Ördög fiát idézik meg (vagy magát a Sátánt?), méghozzá nem akármilyen módon, hanem egy kölyök németjuhász testébe. Kis ugrás, és a következő pillanatban már egy családot ismerünk meg, amelynél hamarosan jön a „gyermekáldás”, és egy icipici németjuhász kerül a családhoz, amit a két gyerek rögtön megszeret, és amitől a vallásos bejárónő úgy retteg, hogy hamarosan meg is hal. Meg még egy páran, akik/amik a kutya ellen vannak. A gyerekek és a feleség közben a sátáni kutya befolyása alá kerülnek, így egyedül az apukának van lehetősége rá, hogy megküzdjön a démoni kutyával, ami nem csak a családját, hanem az egész világot is veszélyezteti. 
 
Istenem… wtf? Curtis Harrington (Killer Bees, The Cat Creature) az Ómen után két évvel úgy döntött, hogy leforgatja a mozi tévéfilmes változatát, ám hogy ne tűnjön akkora nyúlásnak a dolog, ezúttal nem gyerekkel, hanem kölyökkutyával, mert hát az az eredeti filmben is jól működött, mikor a sátáni kutya színre lépett. Emberünk csak azt felejtette el, hogy a klasszikus mozi egy igazi profi munka, és hogy a kutya ott csak mellékszereplő, plusz még félelmetesnek is mondható, nem úgy, mint egy édi-bédi kölyök, ami alapjában megöli a horrorisztikus hangulatot. Később ugyan a kutyuli felnő, de a direktor kihagyja a ziccert, amit a lehetőség nyújt, így félelemérzet, vagy feszültség nincs, ami pedig a végjátékot illeti, még a nagyra nőtt szörnykutya megjelenése is paródiába csap át a kivetített formájában, így a technikai analfabetizmus tönkreteszi még azt is, ami esetleg kicsit menthetné az eredményt. Vér nincs, a színészek gyengék (egyedül a Rambóból is ismert Richard Crenna említhető pozitívumként a családapa szerepében), a zene unalmas, még a fényképezés és vágás az, ami nagyjából rendben van. 
                                                   



A dvd igazán impozáns a mű minőségéhez képest, hiszen a kétlemezes kiadványon elég szép minőségű képpel rendelkezik a film, a hang szimpla angol, felirat nincs, viszont vannak trailerek, életrajz, filmográfia, interjúk. Ám ez sem menti meg a Devil Dog-ot, ami ha nem egy Triple Feature-dobozban lenne (a Day of the Animals és a Grizzly mellett), már ki is repült volna az ablakon.
 
A film: 2 pont
A dvd: 7 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése