2014. február 16., vasárnap

Tourist Trap (1979)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Tourist Trap (1979)


Egy fiatal társaság az országútról a csendesebb területekre letérve egy különleges helyen találja magát, ahol kis vízesés és tavacska várja a fáradt turistákat, már persze a Slausen-féle viaszmúzeum mellett, amely rémisztő és meglehetősen élethű figurákat rejt falai között. Miután páran már eltűntek a társaságból, három lány, és egy srác igyekszik felkutatni az elveszetteket, amiben a házigazda Mr. Slausen (Chuck Connors) nagyon készségesen áll a fiatalok rendelkezésére. A fura, magányos férfinak egyetlen fontos kérése van: a fiatalok ne menjenek a családi házba, ahol régebben Davey, Slausen testvére élt, miközben a sokszor mechanikusan mozgatható viaszfigurákat bütykölte. Persze az egyik lány fittyet hány az intésre, őt pedig később követik a többiek, hogy ráleljenek a ház szörnyű titkaira.

A Tourist Trap egy ritka ötletes és beteges horror a Full Moon istállójából, amely még ma is megállja a helyét a polcon, ráadásul komoly alapokat adott az új Viasztestekhez, miközben maga is merített a régi viaszbábos filmekből, plusz a texasi-ból (Davey nem véletlenül volt „Plasterface”-ként nevezve a stábban). A hangulata elég ütős és nyomasztó, a viaszfigurák képesek az emberre hozni a frászt, és a színészekkel sincs gond, sőt. A Mr. Slausen-t alakító Connors elég meggyőző, ahogy az őt hamar megkedvelő Molly (Jocelyn Jones) is, a Becky-t alakító Tanya Roberts-et meg szerencsére láthattuk később máshol is, többek közt a remek A vadak urában. A „talpalávalót” Pino Donaggio biztosítja, akinek neve garancia a minőségre, így elmondható, hogy egy abszolút klasszikussal állunk szemben, amit sajnos méltatlanul feledett el a nép, hiszen ma is nagyon hatásos horrorról van szó, amelyről ráadásul meg sem mondanánk, hogy a hetvenes évek végén készült, annyira illik a nyolcvanas évek végéről, és a kilencvenes évekről kialakult képbe.




A dvd a Full Moon-hoz képest szintén kellemes. A kép fel lett javítva, ehhez egy kicsit gyengébb angol hang társul (felirat sajna nincs), plusz sok trailer, képgaléria, filmográfiák és kommentár. Ajánlott vétel, én legalábbis nagyon csípem.

A film: 9.5 pont
A dvd: 8 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése