2014. június 20., péntek

Les cauchemars naissent la nuit/Nightmares Come at Night (1970)

Les cauchemars naissent la nuit/Nightmares Come at Night (1970)


Anna egy zágrábi klubban vesztegeti az életét mint sztriptíztáncosnő, amikor Cynthia, egy titokzatos szőke hölgy a hátsó sorokból felfigyel rá, és meginvitálja magához. Az invitálásból nemsokára érzéki kapcsolat lesz, de hogy semmi nem tökéletes, arra jó példa az éjszaka, amikor Annát folyamatos rémálmok gyötrik. A rémálmokban gyilkosságok szerepelnek, amelyek igen valóságosnak tűnnek, különösen akkor, amikor Anna reggel vérrel szennyezett kézzel ébred. Az egyre hisztérikusabb nő egyetlen reménye orvosa, aki egyben Cynthia ismerőse is. Lehet, hogy a gyilkosságok valóban megtörténnek, és Anna az elkövető?

2013. április 2-án vége szakadt egy legendás pályafutásnak: Jesús „Jess” Franco, az „eurosleaze”, vagy inkább „eurotrash” jeles képviselője az örök vadászmezőkre költözött. A mester filmjeiben többnyire a szépséges eurobabe-ek, a folyamatos le-föl-előre-hátra zoomolás és az andalító muzsika világába kalauzolta nézőit. A „Nightmares…” szintén ezeket az eszközöket felvonultató, tipikus Franco-film, nem ér fel a rendező legjobbjaihoz (Eugénie, Portuguese Nun…), de messze jobb, mint mondjuk a „Lilian, the Perverted Virgin” című borzalom. A főszerepben Diana Lorys szenved, sok dolga nincs, 80 percen keresztül hisztérikusan reagál körülbelül mindenre, ami él és mozog. A barátnőjét alakító Colette Giacobine nem rossz, igazi céltudatos, jéghideg femme fatale. A harmadik szépség Soledad Miranda, de ezúttal neki csak néhány (lenge öltözetű) jelenet jut. A zene (Bruno Nicolai) néha elaltat, Franco zoomol, mint az őrült, viszont meglepő módon a dialógusok egész jók, látszik, hogy végre törődtek velük egy keveset. A történet ellenben bugyuta (ami nem meglepő, hiszen állítólag két filmkezdeményből lett összeollózva a kész termék), a végén még valami krimis csúcspont is van, de tulajdonképpen teljesen mindegy, Franco filmjeit úgysem az ilyesmiért szeretjük (már aki). Nézhető, de átlagos darab tehát a „Nightmares…”, de aki szeretne megismerkedni a rendező munkásságával, annak ajánlom e filmet, mivel Franco majdnem teljes eszköztára felvonul a vásznon. Reméljük, odafent valahol azért tovább forgat a Mester…


A dvd a Shriek Show kiadványa. A kiadó valamiért úgy gondolta, hogy a filmet összecsomagolja egy díszdobozba az 1976-os „Werewolf Woman”-nel, valamint a 2003-as „Flesh for the Beast”-tel, és az egész göngyölegnek a „Wicked Women Triple Feature” címet adja. A „Nightmares…” lemezén négy előzetes, sajnos csonkolt full screen kép, angol-francia hang és angol felirat is van. A lényeg azonban egy Franco-interjú: a Mester beszél a cenzúráról, a filmjeiről és a tragikus sorsú Soledad Mirandáról is.

Végeredmény: Közepesnél árnyalatnyival jobb Franco-exploitation enyhe giallós beütéssel

A film: 5 pont
A dvd: 6 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése