2014. augusztus 7., csütörtök

Strip Nude for Your Killer/Nude per l’assassino (1975)

Strip Nude for Your Killer/Nude per l’assassino (1975)


Egy menő divatmagazin stábjának tagjait valaki szépen egyenként elkezdi eltenni láb alól. Vajon mi lehet az oka a véres tettekre? Minden bizonnyal egy régi történet, melyben egy nő abortuszra jelentkezett egy idős orvoshoz, de a beavatkozás kudarcot vallott, és a páciens meghalt…

Andrea Bianchi nem sokat vacakolt, hanem feltette magában a nagy kérdést: egy giallóban mit akar látni a néző? Válaszolt is magának, és ez így hangzott: több liter vért, és egy csomó meztelen nőt. Nos, a „Strip Nude…” e két komponensből tevődik össze, de fájdalom, a sztori, az izgalom és más egyebek tekintetében már jelentős - pontosabban: óriási - hiányosságokat mutat fel. A történet például egyszerű, és érdektelen. A gyilkosságok felsorakoznak, és valaki a szereplők közül (akit nem sokat mutat a kamera) követi el őket. A karakterek ugyanilyen érdektelenek, van szexmániás fotós főhős, ranglétrát megmászni kívánó könnyűvérű hölgyike (tuti áldozat), szexis főhősnő (Edwige Fenech ezúttal aranyos tüsi frizurával), akinek sok dolga nincs, de legalább ki lehet menteni a bajból, és el lehet neki - és egyben a nézőnek - magyarázni a film végén, hogy ki kit, és miért.



A nők meztelenek, ömlik a vér - Bianchi még egy fütyilevágást is megenged magának -a gyilkos meg motoros cuccban (bukósisak, bőrruha) tevékenykedik, mint egy évvel korábban Dallamanónál.

Nem egy nagy szám (és akkor még finoman fogalmaztam) a „Strip Nude…”, de aki „sleaze”-re vágyik, az itt kamatostul megkapja. A sorozatgyilkos személye meg (ami pedig a lényeg kellene, hogy legyen) annyira érdekes, mint a városkép egy kilátóból a gomolygó ködben: semennyire…

Végeredmény: A valaha készült egyik legfelejthetőbb giallo

A film: 5 pont


1 megjegyzés:

  1. Van néhány állat rossz giallo (mint pl. ez is), amelynek végén, ahogy írod, lehull a gyilkos bukósisakja, a főhös meghőköl, én meg bambulok, mondván hát ez kiak*rvaanyja. Szerintem valaki kitalálta, Edwige Fenech rövid hajjal kiköpött Audrey Hepburn, szerintem ezért mutogatták így. :)

    VálaszTörlés