2013. december 3., kedd

Alice, édes Alice!/Alice Sweet Alice aka. Communion aka. Holy Terror (1976)

Alice, édes Alice!/Alice Sweet Alice aka. Communion aka. Holy Terror (1976)


Alice (Paula Sheppard) borzasztóan rühelli testvérkéjét, Karent (Brooke Shields). Szerinte Karen a kivételezett, a tejben-vajban fürösztött, szebb babákat kap, és lám, most éppen elsőáldozós fejdísze is minden határon túlmegy. Alice kisiskolás kora miatt ilyenkor nem tehet egyebet, mint visszavonul duzzogni, és kedvenc csótányaihoz, valamint egy színes álarc mögé rejtőzik. Mikor elérkezik a nagy nap, Karen elsőáldozása, az események tragikus fordulatot vesznek: Karent valaki brutálisan meggyilkolja. Az elkövető ugyanolyan sárga kabátot visel, mint amilyen Alice-nek van, ráadásul az álarca is megegyező. Vajon Alice gyilkolta meg testvérét?

Érdekes, nagyon érdekes darab az „Alice…”. Alfred Sole filmje kedvtelve száműzi a konvenciókat, és inkább a meglepetésekre támaszkodik. Azokból pedig van bőven, amerikai film például eléggé óvakodni szokott attól, hogy olyan gyűlöletet mutasson be két gyerek között, mint amilyet az „Alice…” első húsz perce. Aztán megtörténik a gyilkosság (szegény Brooke Shieldstől itt el is búcsúzunk), ami szintén nem hagyományos úton történik, szerencsétlen lányt egy lezárt ládában gyújtja fel gyilkosa. És ami még meglepőbb, hogy a film egyre véresebb. Gyakran lesújt egy erősen Psychóra emlékeztető konyhakés, de egy jobb sorsra érdemes férfit is kötözött sonka állapotban hajítanak le a sokadik emeletről, a befejezés során meg egy másik férfi nyaki ütőere pumpálja a szabadba a piros éltető nedűt. És ami talán a legmeglepőbb, hogy a forgatókönyv féltávnál nemes egyszerűséggel lelövi a poént, és fellebbenti a fátylat a gyilkos kilétéről. Ez a lépés talán nem a legszerencsésebb, bár az is tény, hogy az izgalom megmarad a végjátékra is.



Az alakítások átlag felettinek mondhatók, bár a nagynénit játszó Jane Lowry néha elég idegesítő. A kis Alice bőrébe bújt Paula Sheppardot viszont élmény nézni, és ez különösen úgy igaz, ha tudjuk, hogy Sheppard ebben az évben 19 éves volt.
Végső gondolatok? Az „Alice, édes Alice” mindenképpen megéri az árát, a néző grabancát egy pillanatig sem engedi el. Egy kis slasher-feeling is van, plusz annál több „Psycho”, amire még a zene is rájátszik, például amikor a már említett konyhakés dolgozni kezd.
A film mindemellett a sorsát sem érdemelte meg, számos helyen ugyanis csak akkor kotorták elő a kópiát, amikor (1978-ban) Brooke Shields befutott a „Pretty Baby”-vel…

Végeredmény: Egy horrorfilm, amit érdemes néha elővenni - nem csupán Brooke Shields miatt

A film: 9 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése