2013. december 3., kedd

Alucarda, la hija de las tinieblas aka. Sisters of Satan (1975)

Alucarda, la hija de las tinieblas aka. Sisters of Satan (1975)


Justine egy zárdába kerül jószívű apácákhoz, gyönyörű környezetbe, és már ittléte legelején barátnőt is talál a szépséges Alucarda személyében. Alucarda nagyon ragaszkodónak tűnik, és rögtön elviszi magával sétálni, de a séta szörnyű véget ér: a barátnőket maga a sátán keríti hatalmába. Egy környékbeli pap ördögűzést akar a lányokon végrehajtani, de az eseményeket nem sokáig tudja ellenőrzése alatt tartani…

Az 1973-as William Friedkin-klasszikus számos ördögűzős horrort eredményezett, ennek a vonulatnak az egyik tűrhető példája a mexikói „Alucarda”. Jó hír, hogy az alkotók bőven adagolják az exploitation-elemeket, folyik a vér, néhányan látványosan kigyulladnak, Alucarda és Justine néha lemeztelenedik (utóbbi lényegesen többször), vannak koponyák, rothadás, megkorbácsolt apácák - van itt tehát minden. A filmmel igazából két problémám van, az egyik a történet egyszerűsége. Juan Lopez Moctezuma rendező nem vacakol sokat, a lányokat gyorsan megszállja az Ördög, jöhet az ördögűzés, némi kis bonyodalom egy orvossal és vak lányával, ezzel ennyi. A másik problémám talán triviálisnak tűnhet, de attól még tény: túl sok a sikoltozás. A vásznon minden szembejövő nőnemű szereplő többnyire ordítozik, ahogy a torkán kifér, ennek a sivalkodási mennyiségnek a negyede is bőven elég lett volna. Kifejezetten jók ezzel szemben az effektusok, Moctezuma hatásosan alkalmazza a fellobbanó tüzeket (az embereket tényleg meggyújtják, tehát nincs hammeres trükközés), a film rövidke 75 percének pedig egyértelmű csúcspontja az a jelenet, amikor a csurom véren kívül mást nem viselő Justine vicsorogva kimászik egy koporsóból, letámad egy halálra rémült apácát, és egy kissé szétharapdálja a nyaki verőere táján.



Mindenkinek ajánlom tehát az Alucardát, aki nem vágyik nagy történeti fordulatokra, írói leleményekre, viszont egy gyors tempójú, elég véres, hangos, helyenként trash-beütésű, igen attraktív apácákat felvonultató horror nincs ellenére.

Végeredmény: 75 percnyi bűnös szórakozás

A film: 7 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése