2014. július 6., vasárnap

Meghallgatás/Oodishon/Audition (1999)

Meghallgatás/Oodishon/Audition (1999)


Aoyama elveszíti feleségét, és egyedül marad otthon a fiával. Telnek-múlnak az évek, és Aoyama nagy nehezen rászánja magát, hogy újra megnősüljön. A férfi azonban feltételeket támaszt, a jövendőbeli ara tudjon balettozni, kulturális műveltsége legyen minél szélesebb. Na de hogyan akadjon rá egy ilyen jellemzőkkel bíró nőre? Egyik - filmiparban dolgozó - barátja tudja a megoldást: rendezni kell egy válogatást egy fiktív forgatókönyvre, és a válogatáson Aoyama bőven kinézheti magának a megfelelő nőt. Az özvegy választása egy fiatal szépségre, Asamira esik, és mivel a lány viszonozza az érzelmeket, Aoyama életébe beköszönt a boldogság.

Takashi Miike, a japán kultuszrendező egyik leghíresebb műve a „Meghallgatás”. Tulajdonképpen azok jártak jól, akik a legelső vetítéseken vettek részt, mivel ők semmit sem tudtak a filmről, egyáltalán nem sejtették, hogy mi vár rájuk (volt, akit nézés közben elfogott a rosszullét). Takashi Miike műve két részből áll, és egyben két műfajból is. Az első egy romantikus dráma, amely egy magányos férfi újbóli párkereséséről szól, a második pedig… nos, a második rész/műfaj az, amiért ebben a blogban szó lehet róla. Többet vétek lenne elárulni erről a mesterműről, már csak azért is, mert véleményem szerint teljesen elhibázott a forgalmazása Európában és Amerikában (gondolok itt a plakátokra, dvd-címlapokra, amelyek minden olyasmit elárulnak, amit nagyon nem kellene).
A rendező tanújelét adja, hogy mindkét műfajban otthon van, és ez azért is nagy bravúr, mert a romantikus dráma teszi ki az események több mint hetven százalékát. A remek színészek (különösen Ryo Ishibashi) ebben bőven a segítségére vannak, és így a „Meghallgatás” egy igazi felejthetetlen élménnyé válik.




A Cinetel által kiadott dvd címlapjával sajnos szintén árulkodik, de erről mondjuk a forgalmazó nem tehet, megtették már mások is előtte szép számmal. 5.1-es magyar és japán hang, magyar felirat; a vicc kedvéért belehallgattam a magyar szinkronba, hátha nem Rosta Sándor a főszereplő hangja, de csalódnom kellett, mert természetesen ő (félreértés ne essék, a Művész Úrnak remek hangja van, de a csapból is ő folyik már, és én csömört kaptam). Mindenképpen az eredeti hangot javaslom nézés közben, bár azt hozzá kell tennem, hogy Asami orgánuma néha nagyon erőtlenül hallatszik a hangszórókból. Van még trailer, galéria, további ajánlók.

Végeredmény: Felejthetetlen műfaji keverék "tűéles" rendezéssel

A film: 10 pont
A dvd: 8,5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése