2014. március 16., vasárnap

Carlo Lizzani-doppelpack, 1. rész: Kleinhoff Hotel (1977)

Carlo Lizzani-doppelpack, 1. rész

Kleinhoff Hotel (1977)


Egy fiatal nő (Corinne „O” Clery) döbbenten látja, hogy repülőgépe nélküle indul el. Nincs más választása, mint történetünk színhelyén, Berlinben egy szállodát keresni, és ott éjszakázni. A nő végül a címszereplő helyiséget választja, különösen, mivel ide néhány éves emlékképek is kötik. A szomszéd szoba is foglalt, de mivel a két termet csak egy hangfelfogás szempontjából hatástalan ajtó választja el, hősnőnk gyorsan megtudja, hogy szomszédja egy terrorista (Bruce Robinson), aki többnyire azzal van elfoglalva, hogy őrjöngve tépelődik és emészti magát, valamint barátnőjével (Katja Rupé) testi örömöket él át. A terroristának fogalma sincs róla, hogy egy nő lesi életét, és arról sem, hogy az a bizonyos nő a szállodát elhagyva mindenhová követi is… akár még a jövőben esedékes gyilkosságai helyszínére is.

Carlo Lizzani, az olasz filmgyártás nagy öregje a hetvenes években főleg politikai-társadalmi-erotikus drámáival öregbítette hírnevét. Két leghíresebb (vagy inkább leghírhedtebb) műve ebből az évtizedből a „Storie di vita e malavita”, amely a „The Teenage Prostitution Racket” címen híresült el, másik pedig tárgyalt filmünk, a „Kleinhoff Hotel”. A történet tulajdonképpen egy helyszínen, egy hotelben játszódik, csupán néhányszor jár a kamera a falakon kívül. Bár a mondanivaló eléggé megkopott, és Robinson szenvedése unalmasnak hat egy idő után, a gyönyörű Clery és kihagyhatatlan erotikus jelenetei mindenképpen kárpótlást jelentenek; a produkció éppen ezért nyugodtan tekinthető szimpla erotikus drámának is. És igen, van egy húzósabb jelenet is, melynek során látleletet kapunk a berlini éjszakai életből, és amelyben Clery-t más éjszakai pillangókkal együtt begyűjti a karhatalom egy bárból, majd az őrsön alapos motozásnak veti alá. Valljuk meg, az erotikus jelenetek mellett valószínűleg ez a kis rendőrségi intermezzo is hozzájárult a film dvd-n való megjelentetéséhez.



Azon a dvd-n, mely a Rarovideo jóvoltából jelent meg, és amely erősen közepes képminőséggel lepi meg vásárlóját. Az extrák között találunk egy dokut a terrorizmusról, valamint biográfiákat is. Szerintem megéri megszerezni a lemezt, mert ritkaságnak számít, és aki szereti a hetvenes évek gátlástalan olasz filmművészetét, az végre ezt a filmet is élvezheti, a kiadónak köszönhetően angol mono hanggal.

Végeredmény: Kissé poros erotikus dráma

A film: 6,5 pont
A dvd: 6 pont


1 megjegyzés: