2014. március 29., szombat

Scarecrows (1988)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Scarecrows (1988)


Öt rosszarcú alak a rablást követően elrabol egy repülőt és annak két vezetőjét (a pilótát és annak lányát), majd útnak indulnak a csodás Mehíkó felé, ám útközben, egy kukoricaföld közepén álló lerobbant villa felett az egyikük kiugrik a pénzzel együtt. Persze a többiek is követik őt előbb-utóbb, hogy visszaszerezzék a pénzt és jól ellássák a társuk baját, ám a földetérés után igen kellemetlen szituációba kerülnek – először az öntudatán kívül álló társukat találják meg, akinek – mint később kiderül – a mellkasába varrta valaki a dollárokat, majd rájönnek, hogy valami nagyon fura erő garázdálkodik az elhagyatott viskó környékén, és ennek köze van a mindenhol kihelyezett, rendkívül emberszerű, meglepően félelmetes madárijesztőkhöz is.
 
A Scarecrows remek példája az olcsón készített, de lelkesedéssel és szeretettel megcsinált horroroknak a nyolcvanasokból. Az író/rendező William Wesley nem tett mást, csak alkalmazta a jól bevált receptet – kihelyezett pár embert egy hermetikusan zártnak tűnő környezetbe (kukoricaföld és ház), majd rájuk szabadított valami igazán félelmetesnek és gonosznak tűnő valamit. Utóbbi szerepet maguk a madárijesztők hozzák, ám az egyértelművé válik a néző számára, hogy a fura figurák mögött még egy hatalmas erő is áll, amelynek kilétéről és eredetéről semmit nem tudunk meg. A misztikum megmarad, anélkül, hogy rombolná az élményt, és ehhez megkapjuk a jó kis gyilkosságokat is, és némi vérengzést, ami megfelelően teljesít, ahogy az amúgy nem színészóriások játszotta karakterek is. A zene egyszerű, de rendben van, a sokszor csak mikrofonon keresztül zajló társalgások a hangulatot erősítik, de úgy az egésznek van egy (kicsit amatőr, ám mégis) igen hatásos félelemérzetet generáló ereje. Alapvetően nekem nagyon tetszett ez az alkotás, és a madárijesztők ezúttal tényleg félelmetesek, nem csak annak próbálják beállítani azokat.




A dvd az MGM-nél jött ki, és sajnos a cégre jellemző formában, avagy a kép szép, az angol surround mellé angol felirat is társul, de ezeken kívül semmit nem találunk a lemezen.

A film: 9 pont
A dvd: 7.5 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése