2014. március 9., vasárnap

La Vampire Nue/The Nude Vampire (1970)

Böjtös Gábor kritikáiból:

La Vampire Nue/The Nude Vampire (1970)


Egy labor, ahol csuklyás emberek vesznek vért egy lemeztelenített, csuklyás nőtől. Mellbimbó és kémcsövek premier plánban. Egy vékony ruhás nő szalad az éjszakában. Kis árnyjáték az üldöző, állatmaszkot viselő alakokkal. A nő összeakad egy fiatalemberrel, majd csak bámulnak egymásra. A fiatalember igyekszik segíteni a nőn, de azt az állatmaszkosok lelövik, azután a testét elviszik. Innentől kezd értelmet kapni a történet: a főhős követi a nyomokat egy titkos szertartáshoz, ami a városházán zajlik, és ami az ifjú Pierre apjáé. Persze bebocsátást nem nyer, de mivel fifikás, csak tovább nyomozgat, és közben még az apját is kérdőre vonja. A titokzatos nő egy fura betegségben szenved, és mások vérét issza, miközben vallási fanatikusok járnak hozzá egy szeánsz keretein belül, hogy ott megöljék magukat, és ezzel együtt vérüket adják „istennőjüknek”. De van még egy fura társaság, amit egy palástos úr vezet, és akiknek szintén a vámpírnak tűnő nő kell. Vajon a vámpírok tényleg léteznek? Kié lesz a vámpírlány?

Jean Rollin második nagyfilmje kevésbé elvont, kevésbé beteg mint első alkotása (talán a színesbe váltásnak is köszönhetően), hiszen egyértelműbb és értelmezhetőbb a sztori, még ha a végjátékra be is őrül minden, amikor végül újra előkerül a megszokott tengerparti sziklás rész. A La Vampire Nue igen furcsán hat nézőjére (mint a legtöbb Rollin-film). Nem mindig lehet komolyan venni, a sokszor amatőr színészek játéka már-már költői párbeszédekkel társul, ciciből meg sokszor annyi van, hogy azt egy erotikus film is megirigyelhetné. Horror? Nem kifejezetten, de van benne abból is. Inkább avantgárd művészfilm, de a jobbik fajtából. Már láttam korábban is ezt az alkotást, de kábé hasonlóan hatott rám másodjára is. Fura, ahogy Jean szinte minden másik filmje is az.




A dvd ezúttal nem Encore (sajnos), hanem Redemption, de a minőséggel így sincs különösebb baj. A kép ugyan kicsit gyengébb, mint a másik kiadó megjelenéseinél, de ezúttal is választhatunk francia hang+angol felirat kombinációt, van interjú (az angolt törő Rollinnal, feliratozás nélkül, brrrrr…), minimálos képgaléria, pár trailer, meg egy ide nem illő klip.

A film: 8 pont
A dvd: 8 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése