2014. március 30., vasárnap

La morte negli occhi del gatto/Seven Deaths in the Cat’s Eye (1973)

La morte negli occhi del gatto/Seven Deaths in the Cat’s Eye (1973)


A MacGrieff család fiatal sarja, Corringa (Jane Birkin) rokonai kastélyába érkezik. A várban tartózkodók között nemsokára konfliktusok törnek ki, és bizony a halottak száma is elkezd növekedni. Szerephez jut még egy titkos folyosó, egy vérszomjas gorilla, valamint egy ősi családi legenda is, mely szerint a halottak a család kriptájában vámpírokká válnak. A soron következő eseményeknek pedig közeli szemlélője egy macska…

Antonio Margheriti (vagy Anthony M. Dawson, kinek melyik tetszik) rendező mindent bedobott a siker érdekében: kastély, gyilkosságok, alagút, vámpírok, cicus és a korszak álompárja, Serge Gainsbourg és Jane Birkin. A végeredmény ennek ellenére felemás: a halálesetek jól vannak koreografálva, csak éppen a karakterek érdektelenek, így az sem túl érdekes, ami éppen történik velük. Túl sok fordulat nincs, sokan meghalnak, végül az lesz a hunyó, akire a legkevésbé gondolnánk, és akit a finálé előtt legalább húsz percre jegel a forgatókönyv. A produkción mindazonáltal elég jól el lehet szórakozni (az agyat sem terheli meg), bár túl sok horrort, vért ne várjunk tőle - sajnos, teszem hozzá, mint ahogy az is sajnálható, hogy a film erotika terén is visszafogott: Jane Birkin, aki szinte minden szerepében lángra gyújtotta maga körül a vásznat, ezúttal nyakig fel van öltözve, és energiája nagy része hisztérikus ijedezésre megy el. Párja, Serge Gainsbourg egy felügyelőt játszik, és az egyik legjobb alakítást nyújtja a 85 perc során, amely azért pergő eseményeivel, hamisítatlan kísértetkastély-atmoszférájával elég gyorsan eltelik.
Érdekesség, hogy Margheriti filmje elvileg giallo műfaji besorolású, és én ezzel vitába szállnék, mivel a „valaki gyilkolja a lakókat a kastélyban” - típusú filmek valahogy idegenül hangzanak, ha giallónak nevezzük őket. Technikailag persze elmegy a műfaji meghatározás, de mondjuk egy „tősgyökeres” Fulci-giallóval összevetve szerintem nyilvánvalóvá válnak a két film különbségei.



A dvd képminőségére igazából egy szó illik, de azt nem írom ide, mert mégiscsak úriemberek vagyunk. Mindenesetre felújított képpel sokkal élvezhetőbb lenne a film. Olasz hang és ehhez eléggé apró betűs angol felirat van még a lemezen, amely widescreen képnagysággal lep meg minket a borítón beígért „full screen” - jelzés ellenére.

Végeredmény: Gyilkosságok a kastélyban - ilyesmiből volt jobb, lesz is jobb

A film: 5,5 pont
A dvd: 3,5 pont



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése