2014. március 15., szombat

Kígyók a fedélzeten/Snakes on a Plane (2006)

Kígyók a fedélzeten/Snakes on a Plane (2006)


Egy vágottszemű maffiafőnök saját baseballütőleg intéz el az erdőben egy neki nem tetsző dolgokat művelő ügyészt, majd folytatná tovább sötét üzelmeit… ha a gyilkosságnak nem akadna egy szemtanúja. Márpedig van szemtanú, aki ráadásul motorjával gyorsan kereket old a helyszínről. A fiatal férfi nem sokáig érezheti biztonságban magát: a híradó nézése közben törnek rá a főrosszfiú fogdmegjei, és örökre el is hallgattatnák, ha nem lépne közbe egy tapasztalt FBI-ügynök (Samuel L. Jackson). Az ügynök ráveszi a halálra rémült fiatalembert a tanúskodásra, majd feltuszkolja egy repülőre. De a csúnya bácsik sem adják fel, szörnyű tervet eszelnek ki a tanú elhallgattatására: a gépre egy óriási poggyászt csempésznek fel, melyben nem más található, mint… nos, Kedves Olvasó, a mondat folytatásához elég a címre pillantani.

Megmondom őszintén, annyi, de annyi új hollywoodi filmben (műfajtól függetlenül, de horrorban különösen) csalódtam már, hogy semmilyen nagyobb elvárással a tarsolyomban kezdtem nézni szóban forgó filmünket. Az eredmény? Hihetetlen, de a „Snakes on a Plane” egy frenetikusan jó horrorfilm. Pedig minden adva lenne a tipikusan hollywoodi kudarchoz: van egy remekül hangzó alapötlet, melynél többre gyakran egy produkció sem jut. Vannak gyengus effektek. Megvan a régi Airport-filmekben már elkoptatott „bemutatunk egy csomó utast, akikből aztán jó sokan, a kevésbé fontosak meghalnak”-jelenség. Jelen vannak a szokásos repülős klisék (civil kénytelen pilóta híján vezetni, idős stewardess halála stb.). Egyszóval minden adott lenne egy újabb elvetélt horrorfilmes kísérlethez, ehhez képest szinte mindenben pozitívan kellett csalódnom. Menjünk sorjában: a remek, eredeti alapötlet nem marad meg alapötlet szintjén, mivel a forgatókönyv képes a 100 perc során újabb és újabb ideákkal előállni. A gyengébb, láthatóan számítógépes kígyók csak néhány másodpercig zavaróak, alkalmazásuk és beillesztésük a jelenetekbe ugyanis pillanatok alatt elvonják a hibákról a figyelmet. Karaktereink (utasaink) bemutatása is jól sikerül: a figurák színesek, hitelesek, viccesek. A repülős kliséket nagyon jól semlegesíti a kígyós alapötlet eredetisége; ezt hívják véleményem szerint a műfaj vérfrissítésének. David R. Ellis rendező tanulékony típus: nem esik túlzásokba a film végén, hallgat „a nem olyan sok néha több” elvére (nem úgy, mint a „Mobil” című filmjében két évvel korábban, ahol a végjáték sutba dobott minden logikát, és csak az agyatlan bunyó dominált).

Nagyon jók a stáb tagjai: a húzónév Jackson, az ő kvalitásait már ismerjük, és jót tett a castnak a sok ismeretlen között Julianna „Carol nővér” Margulies tapasztalata is. Mivel horrorról van szó, van vér is dögivel: jó sok kígyóharapás premier plánban, változatos irányokból és változatos testrészeken.




Összefoglalva elmondható, hogy a „Snakes on a Plane” egy hihetetlenül szórakoztató kis horror/katasztrófafilm/thriller/komédia. Lám, az úgynevezett álomgyárban ilyen jó kis szösszeneteket lehet létrehozni, ha az alkotók nem a „nyomjuk le ugyanazt ezredszer, úgyis bemennek rá az emberek a moziba”-elvet, hanem a „minél több ötletet a forgatókönyvbe”-utat követik.

A dvd képe átlagos, kicsit jobb a vhs-nél, van rajta angol és magyar 2.0-s hang és magyar felirat, és kifújt. Extrának a jelenetek közvetlen elérése, és az interaktív mozgó menü van írva a borítón, a "Kígyók szigetének hatalmas uralkodója..." mellett, amely persze csak a szinopszis írójának fantáziáját jellemzi.

Végeredmény: Nagyon szerethető állatos horror "Airport"-stílusban

A film: 9 pont
A dvd: 5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése