2014. október 23., csütörtök

Carlo Lizzani-doppelpack, 2. rész: Storie di vita e malavita/The Teenage Prostitution Racket/The Prostitution Racket/Strassenmädchen-Report (1975)

Carlo Lizzani-doppelpack, 2. rész

Storie di vita e malavita/The Teenage Prostitution Racket/The Prostitution Racket/Strassenmädchen-Report (1975)


Igen, így van, ez (a valamivel több, mint egy éve elhunyt) Carlo Lizzani hírhedt filmje az itáliai szervezett prostitúcióról, melynek fő jelszava a „minél többet, és minél fiatalabbat” volt. Aki már sok „Schulmädchen-Report”-ot látott Germániából, az legyinthet: „Á, ez ugyanaz a blődli, csak nem iskolás-, hanem utcalányokkal, és nem németül, hanem olaszul…”. Nos, a helyzet azért nem teljesen ez, sőt. Lizzani filmje teljesen komoly. Semmi idétlenség, semmi óvodás körítés, inkább száz százalékos realizmus. Egyetlen hasonlóság van csak, és ez az epizodikusság, mivel körülbelül 4-5 kis történetet látunk, melyek lazán kapcsolódnak egymáshoz. A közös pont az utcai maffia, mely mindent megtesz, hogy újabb és újabb (lehetőleg) kiskorút vegyen „gyámsága” alá. A film kegyetlen a társadalomkritikában, mivel bemutatja, hogy a rosszfiúk kezéből szinte nincs kiút. És kegyetlen ábrázolásmódjában is, mivel (a hetvenes évek szabados, nyers stílusában) nem sok mindent bíz a néző képzeletére. Néhány lány rendkívül fiatal, tehát szerepeltetésük a rázós jelenetekben igencsak necces, viszont így a hatás időnként maximálisnak mondható.




Megmondom őszintén, én úgy ültem le a filmet megnézni, hogy valami igénytelen izé lesz, de legalább felidézi a Schulmädchen-Reportot; ehhez képest kaptam egy kőkemény társadalmi drámát rengeteg dialógussal, pergő vágástechnikával, változatos helyszín-felhasználással és pontos társadalomrajzzal. Klisék is becsúsznak persze szép számmal, gyakran lejátssza a film a szokásos kört, miszerint „nincs munkám, nincs hol lakjak, egyedül vagyok a nagyvárosban, itt egy helyes fiú, rábízom magam, ő biztos nem strici” (persze az).
De mégis, a „… malavita” egy erőteljes film. Nyers, őszinte, kendőzetlen; a befejező jelenet pedig brutálisan megdöbbentő.

A dvd teljesen egyértelmű célt szolgál: „vegye meg mindenki, aki fiatal csajokat akar látni szex közben”. Ennek a célnak az elérése érdekében a kiadók (merthogy többen is kiadták) felkutatták az összes létező elveszettnek hitt hardcore-szexjelenetet, és belenyomták a filmbe. Élesebb szeműek rögtön kiszúrják a betoldásokat a képminőségről, mondjuk én sok értelmét nem láttam ezeknek az illesztgetéseknek (többnyire csak egy-egy nemi szerv közelről munka közben), de annak örültem, hogy az X-Rated nemcsak a hardcore-szexet, de - német felirattal - a rengeteg, körülbelül húsz percig tartó dialógust is visszatette az eredeti moziváltozatba. A borító persze ismételten csak a fentebb említett nagy célt szolgálja, vagyis orális szex, vér minden mennyiségben. Sajnálatos dolog, hogy ilyen indíttatásból adták ki a filmet, de mivel legalább kiadták, ám legyen. De a végső összegzésem ennek ellenére is úgy szól, hogy az egyvalamit sugárzó külsőségek mögött egy kegyetlenül őszinte társadalmi dráma rejtőzik.

Végeredmény: Hírhedt, brutális szociáldráma nívós rendezéssel, és Morricone-zenével

A film: 7,5 pont
A dvd: (X-Rated, csak német, néha olasz vonatkozással): 6 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése