2014. május 9., péntek

Laurin (1989)

Laurin (1989)


Laurin tisztázatlan körülmények között elveszíti anyját, apja hajós szolgálata miatt szinte soha nincs otthon, a kis faluba pedig új tanító érkezik, egy különös ember. Ráadásul maga Laurin sincs biztonságban: a környék gyermekei közül néhány eltűnik, az egyik közvetlenül Laurin szeme elől - egy talpig fekete ruhába öltözött férfi rabolja el, és viszi magával ismeretlen helyre. Vajon a kislányra is ez a sors vár? És vajon milyen trauma érte gyermekkorában az új tanítót?

Igényesen, jól megcsinált horrordráma a Laurin, amely ráadásul nekünk, magyaroknak különösképpen kedves lehet, hiszen a produkció német és magyar társulásból született. A címszereplőt Szinetár Dóra játssza, aki nem beszél sokat, és mégis, vagy talán éppen emiatt már-már hipnotikus alakítást nyújt (Dóra ekkor még két évvel a buli utáni nagytakarítás előtt volt). Az új tanár szerepében egy másik nagyágyú, Eperjes Károly látható, aki igen hatásos, bár neki azért könnyebb dolga volt, különösen a film horrort felvonultató vége felé. Ha gyenge pontot kellene említeni, akkor szintén a véget említeném, amely bár okosan konstruált, de eléggé kitalálható, és egyben vékonyka is. Minden más magas szintet képvisel, a fényképezés látványos (szép tájképekkel), a rendezés biztos (Robert Sigl, aki a forgatókönyvet is írta, bár ezen a feladaton osztozott azzal a Rozgonyi Ádámmal, aki temérdek „Kisváros”, „Linda” és „Angyalbőrben” epizódot is írt) és a mellékszereplők is a helyükön vannak, feltűnik Temessy Hédi és a nemrég Nemzet Színészének választott Gera Zoltán is.




Egyébként a stáb döntő hányada magyar, a film nyelve viszont angol, de ezt a németek visszaszinkronizálták a saját nyelvükre. Kár, hogy a „Laurin” soha nem jelent meg itthon még kazettán sem, és a tévék sem viszik túlzásba a sugárzását (konkrétan az elmúlt 12 évben egyszer sem ment sehol), hiszen azért magyar horrorfilmmel nem sűrűn találkozhatunk, még koprodukcióban sem.

Végeredmény: Unikumnak számító magyar-német koprodukció - színvonalas, még ha nem is remekmű

A film: 8 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése