2014. november 7., péntek

La ragazza che sapeva troppo/The Girl Who Knew Too Much (1963)

                                                 Böjtös Gábor kritikáiból:

La ragazza che sapeva troppo/The Girl Who Knew Too Much (1963)


Az amerikai Nora Davis néhány krimit a hóna alá csapva a gyönyörű Rómába látogat, hogy meglátogassa nagynénjét. Odaérve egyből kábítószercsempésszel fut össze a reptéren, majd a nagynénihez érve Marcello doki (John Saxon) fogadja a rossz hírrel, miszerint a néni nagyon beteg. Éjszaka el is halálozik a nagynéni, mire Nora rémülten indul a közeli kórházba, ám útközben kirabolják, aminek következtében beüti a fejét, majd később feleszmél, és egy gyilkosságot lát, de utána újra az eszméletét veszti. Innentől indul a kálvária. Reggel Noráról azt gondolják, hogy részeg volt, kórházba viszik, nem hisznek neki, és közben még fura telefonhívásokat kap, miszerint ő a következő áldozat, no meg újságkivágásokra is rátalál, amelyek a helyi sorozatgyilkosról szólnak, aki az abc szerint végez kiszemeltjeivel... nos, Nora a "D", és egyben a következő áldozat...

A The Evil Eye-ra is keresztelt alkotás hiába van a horrorba is bekategorizálva az imdb-n, szerintem – még ha alapokat is ad a giallo-ra keresztelt műfajnak – egy szimpla krimiről van szó, persze abból is a jobb fajtából, a klasszikus bűnügyi filmekre jellemző mélységekkel, amit azért el is várunk a mestertől. Gyönyörű fényképezés (a félájult Nora látomásainak megjelenítése egyszerűen bámulatos), jó színészek (Saxon még milyen fiatal volt), általában a feszültség is ott van, plusz átérezzük az idegen városban tapasztalt elveszettség érzését is. Mindenképpen remek filmről van szó, és ha nem horrort vagy giallót vársz, amikor leülsz elé, garantáltan el fog szórakoztatni ez a hitchcock-i darab.




A dvd minőségi darab (ez is az Ancor Bay – most már Starz – által kiadott életmű-doboz első részében van), a kép és a hang felújított, angol felirat is van, plusz extrák is találhatók a lemezen (képek, trailerek, interjú Saxonnal).

A film: 9 pont
A dvd: 10 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése