2015. február 18., szerda

Kegyetlen utcák/Savage Streets (1984)

Kegyetlen utcák/Savage Streets (1984)


Ha tartalomismertetésről van szó, a videós korszak egyik szent könyve ismét a segítségünkre siet:



A nyolcvanas évek egyik leghírhedtebb amerikai exploitation-filmjéről szólt eme összefoglaló (amelynél most jótékonyan hunyjunk szemet a cím egyes szám, többes szám problematikáján). A tömény brutalitás jelentős részét négy igen antiszociális fiúcska szállítja, kiknek lételeme, hogy mindenkibe belekössenek. Amikor megtörténik a végzetes összetűzés a banda és a tizenegy évvel korábbi ördögűzése óta némileg kikerekedett Linda Blair között, következményként egy tornaterem hátsó fertályában huligánjaink kissé összeverik Linnea Quigley-t, plusz még meg is erőszakolják. A cenzúra itt természetesen már közbelépett, ennek köszönhetően az erőszakot lefelezték, és a megrugdosás is leredukálódott a végső változatban. Azt kell mondanom, hála az égnek, ugyanis ennyi is éppen elég belőle (különösen, hogy ezzel egy időben a női öltözőben éppen több párhuzamos „catfight” is zajlik…). Danny Steinmann filmje a nyolcvanas évek tipikus agyatlanságát hozza magával, ami egy bizonyos fokig elviselhető, de aztán oly mértékben halmozódnak a gyalázkodások (négybetűs szó a sokadikon), ömlik az erőszak, és annyira nulla a karakterfejlődés hogy az már kifejezetten unalmassá teszi az egészet. Az ily módon felettébb egysíkú forgatókönyvet egyébként a producer, Erős János, avagy John Strong időnként saját kedve szerint átírta, de ezzel sem tudta (már ha akarta) megakadályozni, hogy a filmet végül ne temesse maga alá az agyatlanság (vagyis mindenki zsigerből üt, erőszakol, gyilkol). Ami marad, az Blair és a gangleader párharca, melytől szintén nem voltam oda, tulajdonképpen a teljes hihetetlenségig fokozott jelenethalmozás az egész, melynek elején Blair mint a bosszú legyőzhetetlen démona tűnik fel egy nyílpuskával a kezében, hogy aztán a jelenetsor kábé felétől hirtelen ijedt nyusziként menekülni kezdjen (miért ijedt meg váratlanul a többszörösen is harcképtelenné tett ellenfelétől? - Na jó, csak költői kérdés volt…). Nyilvánvalóan itt még a „lezúzunk még egy-két helyiséget”, és a „lángolok egyet” című szcenáriókra is sort kellett keríteni. A BBFC-t mindenesetre nem hatotta meg a dolog, csekély 24 percet vágatott ki a filmből.




A „Savage Streets” sajna színészileg sem túl erős, a barátnők szóra sem érdemesek, a rosszfiúkat játszók az őrjöngésen, és az állandó gonosz vigyorgáson kívül mást nem tudnak felmutatni, Blair-nek meg sok dolga nincs, ráadásul a férfiközönséget kielégítendő még egy kád vízbe is bele kell ülnie - ennek aztán sok értelme nem volt.

A filmnek mindezen deficit ellenére elég sok követője akad, ami azért nem csoda, hiszen nézhetőnek nézhető, bár, mint utaltam rá, az idő nagy részében minden szereplő mintha a saját karikatúráját adná.

Végeredmény: Tipikus nyolcvanas erőszakfilm - óbégató rock-soundtrack, gyengén megírt, hiányos szerepek, vázlatos forgatókönyv és folyamatosan áradó butaság

A film: 5,5 pont


Ja igen, Szent Könyvünk még egy plakátféleséget is leközölt:


4 megjegyzés:

  1. Szia! Örültem a cikkednek, mert miután közel két órát dolgoztam az enyémen, körbenéztem, hátha más is írt róla magyar nyelven. Ha nem haragszol, át is emeltem cikked linkjét az oldalamra.
    Meg idetenném, én, hogy láttam:
    http://jerrycomovie.blogspot.hu/2016/03/kegyetlen-utcak-savage-streets-1984.html

    VálaszTörlés
  2. Üdv, nagyon jó lett, a végén remekül összefoglaltad a 80-as évek "agyatlan-erőszakos-nyiszitelős-hangulatos" filmjeinek lényegét. Én általában igyekszem rövidebbre fogni, csak kedvcsinálót (vagy elkedvetlenítőt...) próbálok átadni ezen az oldalon. Ez a film nálam - mint a pontszámból is látható - a közepes szintjén van, de amúgy egyszer mindenképpen érdemes megnézni. Aztán aki bírja gyomorral...

    VálaszTörlés
  3. szia a savage streets van vagy létezik magyar szinkron nagyon meg köszönném ha valaki vagy te kié a blog meg írná

    VálaszTörlés
  4. Hello, ami infót találtam a neten az az, hogy a tévében egyszer lement szinkronnal. Tippem szerint az valamilyen új szinkron lehetett az egyik magyar mozicsatorna megbízásából.

    VálaszTörlés