2016. május 1., vasárnap

Swedish Erotica - Christina Lindberg filmjei

Swedish Erotica - Christina Lindberg filmjei


Abban az időben Skandinávia férfilakosságának nagy százaléka róla álmodozott. Többnyire bánatos arckifejezésével, tipikus „schoolgirl”-megjelenésével és gyakori ruhátlan szerepeivel ő volt a vágyakozás tárgya. Christina Lindbergről van szó, aki különösen a hetvenes évek elején volt sikeres. Erotikus filmjei után sikerei csúcsára ért, amikor elvállalta a megrögzött Tarantino-rajongók számára is ismert, kultikus „Thriller: A Cruel Picture” című exploitation/bosszúdrámát, amelyben még a fél szemét is kiszúrják. Lindberg népszerűsége egyébként az évtized második felétől kezdett homályosulni, amikor a hardcore-szerepekre nem volt hajlandó. Összeerotizált vagyonkáját azonban sikeresen fektette be, és azóta is boldogan él (az újságíró szakmában), a filmvilágtól némileg eltávolodva. A Revelation névre hallgató dvd-kiadó gondolt egyet, és egy triplalemezes kiadvánnyal hódolt a svéd szépség előtt.

A kiadás első lemezén még nélkülöznünk kell Lindberg kisasszonyt, ez ugyanis az

Ur kärlekens sprak/Language of Love (1969)

című oktatófilm, de annyi erővel akár biológiaórának is nevezhetnénk. Két férfi, és két női pszichológus/szexológus/orvos/szaki összeül egy szobában, és alapos ismereteket nyújt át verbálisan a nézőnek szex témájában. Egymás szóbeli lapogatása közepette filmbejátszásokat is kapunk tőlük szexológiai kísérletekről, néhány pár közösködéséről, majd az egyik férfi, egy orvos beszámolói következnek, melyekben különböző nők témába vágó problémákkal keresik fel a doktor urat. Mai szemmel nézve a film már az ártalmatlan kategóriájába tartozik, bár jó néhány férfi és női nemi szervet is megcsodálhatunk extrém közelképeken, miközben a tudást magából csak úgy ontó négyesünk kellemesen eliszogat és elüldögél a kényelmes kanapékon.


A második lemez már az egyik Lindberg-klasszikust, az

Anita - ur en tonarsflickas dagbok/Anita: Swedish Nymphet (1973)

című erotikus drámát tartalmazza. A sztori egyszerű: a 16 éves Anita mindenkivel lefekszik, aki az útjába kerül. Szerencséjére azonban találkozik egy fiatal, pszichológusi pályára igyekvő fiúval (a fiatal Stellan Skarsgard, aki Hollywoodot ekkor még csak az újságból ismerte), aki igyekszik kikúrálni őt - talán mondanom sem kell, hogy közben bele is szeret, és a verbális gyógykezelés eleinte nem túl sikeres. A filmmel az égvilágon semmi gond nincs, teljességgel nézhető.



A feketeleves a harmadik lemezen található, az

Exponerad/Exposed (1971)

névre hallgató Lindberg-film, amelyet szerény 36 országban tiltottak be. A történet itt is távol áll a bonyolulttól, Lindberg Lenát játssza, aki nem nagyon tud dönteni kortárs barátja, és a szadisztikus hajlamokkal bíró Helge között. Helge meztelen fotókat készít róla, partikon felkínálja néhány vendégnek - aztán viszont folyamatosan fut utána bocsánatot kérni. Mikor Lena és barátja között nagyjából helyre jönnének a dolgok (az ugyanis lekevert neki egy jókorát, hallva a partikról és Helgéről), annak anyja is belekavar a kapcsolatba egy meggondolatlan beszólással (meglátja az egyik fotót, és lekurvázza Lenát), ezért a film fináléja során újra Lena és Helge kettőse lép az előtérbe. Én eddig a fináléig nem igazán értettem a tömeges betiltás okát, aztán az utolsó tíz perc után már igen: Helge ekkor elég keményen tér a tárgyra, például kikötözi az ágyhoz Lenát, és bicskájával elintézi, hogy annak hálóinge a selejt kategóriájába kerüljön át (a bicska pedig még további szerephez is jut a jelenet során).




A három mozgókép közül az „Exposed” a legszínvonalasabb. A rendezés (Gustav Wiklund) itt a legérettebb, van egy hangyányi szürrealizmus is, és hogy a lényeget ki ne felejtsem, Lindberg kisasszony itt a legerotikusabb, szinte már a kamera is beindul rá, amint meglátja. A dvd elég egyszerű kiadás, a kép egészen tűrhető, eredeti a nyelv, angol felirattal. Sajnos semmi extra.

A filmek: 5,5, 8 és 10 pont
A dvd: 7 pont




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése