2016. szeptember 22., csütörtök

Zirneklis (1991)

Zirneklis (1991)


Egy egyetemista lány felkérést kap egy különös művésztől, hogy álljon modellt neki. A férfi lakásán valami nagyon nincs rendben, Vita végül el is menekül onnan, különösen, hogy a metsző tekintetű művész molesztálni kezdi. Vita ezután vidékre utazik, de borzasztó rémálmai támadnak, melyekben egy hatalmas pók megerőszakolja. A valóság sem kevésbé borzasztó, ugyanis városi zaklatója vidékre is követi, és végül egy fürdőházban megtámadja…

Zavarosan hangzik? Az is, ez a litván-orosz koprodukció extrém ötletekkel, erős szexuális tartalommal, minimális dialógussal és kellemes szürrealizmussal operál. Menjünk sorban: a legextrémebb ötlet talán a címszereplő. Igen, a pók, ami brutálisan nagy, és szőrös csápjaival többnyire a vörös hajú főszereplő hölgyet inzultálja. Aki irtózik a normális nagyságú pókoktól is, annak nem ajánlanám ezt a filmet, pláne, hogy ez a kis aranyos legalább 5 méteres átmérővel bír. A szereplőket (az embereket is, a pókot meg különösen) nagyrészt a szex mozgatja, és ennek megfelelően a nagy finálé összecsapása is ezen alapszik. Vasili Mass rendező nem lebecsülendő szürreális hangulatot teremt, bár van néhány üresjárat a filmjében. További negatívum sajnos a hősnőt játszó Aurelija Anuzhite is, aki elég gyengén alakít, viszont - talán ezt ellensúlyozandó - nagyon sokat látható minimális öltözetben (vagy inkább anélkül). 




A befejezés hű tükre az egész filmnek, liliomtipró művészünk (akit egyébként a „Jöjj és lásd” című Elem Klimov-remekműből partizán vezérként ismert Liubomiras Lauciavicius játszik) egy pusztaságban álló szaunában rátör a természetesen éppen szaunázó hősnőre, amelynek folytán nem mindennapi viaskodás alakul ki. De inkább nem lövöm le a poént, vagyis a hibái ellenére egyszer mindenképpen érdemes megnézni ezt a filmet - csak aztán nehogy kilométeres pókokkal álmodjunk utána.

Végeredmény: Különös, szürreális, szexuális horror Keletről

A film: 7 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése