2014. január 12., vasárnap

Gojitmal/Lies (1999)


Gojitmal/Lies (1999)


Egy negyven év körüli férfi véletlenül, telefonon megismerkedik egy tizennyolc éves diáklánnyal. Y, a diáklány már régóta szeretné elveszíteni szüzességét, ezért belemegy, hogy találkozzon J-vel, aki ráadásul házasságban él. Y és J első találkozását hamarosan követi a többi - és ezzel egy viharos, egyre fájdalmasabb (fizikailag is) szadomazochista kapcsolat alakul ki.

Talán minden Kedves Olvasó emlékszik „Az utolsó tangó Párizsban” című erotikus mesterműre 1973-ból. Bertolucci műve szinte bénítólag hatott explicit jeleneteivel a mainstream mozik világára (sok helyen be is tiltották), és tevékeny részt vállalt a mozgóképes szexuális forradalom térhódításában. Mindez kihunyt a nyolcvanas évekre, és én személy szerint nagyon kíváncsi voltam, hogy mikor, és honnan kapunk egy Bertolucciéhoz fogható filmet, amely ismét úgy igazán meghökkenti a műfaj kedvelőit. Amerikát manapság már teljesen hidegen hagyja az erotika, de hogy nem is Európa futott be, az meglepő. A nyertes egy koreai produkció, amely véleményem szerint az utóbbi húsz év legerotikusabb filmje.

A „Lies” egy szadomazo kapcsolatot mutat be drasztikus, de végig természetes és szeretnivaló képekben. A film tulajdonképpen szexjelenetek laza egymásra fűzése a mesterkéltség leghalványabb nyoma nélkül. Jang Sun-Woo rendező remekül felépíti a két karaktert, így például az utcai, vagy egyéb párbeszédes jelenetek legalább olyan izgalmasak, mint maga a szex. Szintén bravúrosan eredeti az, ahogyan filmje elején mintegy meginterjúvolja szereplőit. 



A két szereplőről természetesen első helyen kell szólni, hiszen mindkettőjüknek ez volt az első szerepe, és bátorságuk igencsak nagynak nevezhető, elnézve a kész filmet. A botozás, korbácsolás nagy része igazinak látszik, és a szex is határeset, bár a kamerakezelés és a vágás olyannyira professzionális, hogy a mű megmarad a softcore erotika szintjén. Lee Sang Hyun egyébként a valóságban is szobrász, míg a Y-t játszó szépség, Kim Tae Yeon évekig modellkedésből élt.

A „Lies” egy nagyszerű film; minden képsorából, így az ütlegelésből is árad az őszinteség, a természetesség és - a szerelem. Az a szerelem, amely nem ismer testi és egyéb határokat, és amely után, ha megszakad, elkezdődnek a hazugságok.

A Koreában betiltott film az USA-ban megjelent dvd-n, remek minőségben; koreai sztereó hang, angol felirat, előzetes, életrajzok és egy írott vallomás szándékairól Jang Sun-Woo-tól, amely legalább annyira költői, mint maga a műve.

Végeredmény: Az "utolsó tangó" nyomdokain - fájdalmas remekmű Koreából

A film: 10 pont
A dvd: 9 pont



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése