2014. augusztus 18., hétfő

Aki mindent lát/Eyes of a stranger (1981)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Aki mindent lát/Eyes of a Stranger (1981) 


Miami-t egy pszichopata sorozatgyilkos tartja sokkban, aki fiatal nőket molesztál telefonon (pont mint mondjuk Mario Bava a „The Telephone” című alkotásában: „megerőszakollak, aztán megöllek”), majd jól meg is erőszakolja őket, aztán végez velük. Eközben Jane, a műsorvezetőnő egyre inkább próbálja felhívni az emberek figyelmét arra a tényre, hogy ha mindenki odafigyel a környezetére, előbb-utóbb észrevesz valaki valami gyanúsat, de önjelölt hadjáratának egyelőre nem sok eredménye van, hiszen a gyilkos újra és újra lecsap védtelen áldozataira. Jane eközben küzd a saját húgáért is (akit Jennifer Jason Leigh alakít), aki egy kislánykori erőszak miatt lett vak, süket és néma, de idővel csak felfedez valami egészen szokatlant a környezetében: a hatalmas ház egyik lakója meglepő dolgokat tesz, amelyek párhuzamban állnak a gyilkosságokkal – pont egy gyilkosság feltételezett időpontja után nem sokkal cserél egy bekoszolódott (véres?) inget a parkolóházban; egy másik, valami földútnál elkövetett gyilkosság után az autójára rengeteg sár tapadt oda. Jane nekiáll, hogy kiderítse, van-e összefüggés a férfi furcsaságai és a gyilkosságok között, ezzel pedig megindul a macska-egér játék, amelynek kapcsán még Tracy is veszélybe kerül.                          

Az Eyes of a Stranger is a Twisted Terror-doboz része (Dr. Giggles, Deadly Friend stb.), és amellett, hogy nem egy túl ismert darab, meglepően jól sikerült. A halálesetek többnyire jó véresek, ráadásul az effektesek nagyon jó munkát végeztek, hiszen nyoma sincs a gagyi trükköknek, mindehhez pedig jó ritmusú, egészen feszült történetvezetés társul, amit a jó rendezés, a jó színészek, és egy feszültséggel teli score fejel meg, hogy végül elégedetten üljünk fel a székből. A Stranger remek kis thriller/horror, amelyből nem hiányzik sem a suspense, sem a grafikus erőszak, így sokaknak tetszeni fog, amennyiben áldoznak rá másfél órát.




A dvd semmi extra, a kép szép, az angol hang mellé angol felirat is fellelhető a lemezen, még ha mást nem is találunk rajta. Önmagában elég fapados a korong (bár a film mint mondtam, jó minőségben került rá), de a doboz részeként abszolút megállja a helyét.   

A film: 9 pont
A dvd: 7 pont 

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése