2014. augusztus 18., hétfő

Someone’s Watching Me! (1978)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Someone’s Watching Me! (1978) 


Leigh Michaels (Lauren Hutton) új életet kezd – új lakás, új munkahely, új pasi, új barátnő (aki munkatárs, nem mellesleg leszbikus, nem mellesleg Adrienne Barbeau). Leigh élvezi is az új életét, barátjával (Paul – David Birney) kezdenek jól összemelegedni, ráadásul otthonosan érzi magát a hatalmas, minden igényt kielégítő lakóházban is, ám a helyzet egyre rosszabbá válik, miután egy rejtélyes férfi terrorizálni kezdi a nőt. Ajándékokat küld neki (teleszkóp, fürdőruha stb.), titokban a lakásában jár, folyamatosan megfigyelés alatt tartja, és telefonon is zaklatja. Miközben Leigh egyre közelebb kerül az őrülethez, kirajzolódik egy, a lakórengetegekben le-lecsapó sorozatgyilkos képe, aki úgy játszadozik áldozataival, mint macska az egérrel, majd miután elunta játékát, öngyilkosságnak beállítva intézi el a nőket, akiknek addigra általában már senki sem hisz. A rendőrség tehetetlen, és amikor Leigh betör a feltételezett gyilkos lakosztályába, majd az ott lévő teleszkópon keresztül végignézi Sophie (Barbeau) meggyilkolását, úgy dönt, hogy maga veszi kezébe az ügyet.

A Halloween és A köd között forgatta le Carpenter ezt az egyből tévére szánt thriller-t, és milyen jól tette. A Hitchcock Hátsó ablakára is kikacsintó mű egy remek, magával sodró, lassan építkező, ámde végig feszült darab, amely nem hagy kétséget Carpenter zsenijével kapcsolatban. A színészgárda illusztris – köztük a későbbiekben már Carpenterné Barbeau-val (akivel John ezen film forgatásakor találkozott először), vagy A köd meteorológusával (Charles Chypers), de alapvetően mindenki jól teljesít, és miközben a forgatókönyv és a rendezés egyaránt hitelesen és minőségi módon tereli a nézőt a végjáték felé, bebizonyosodik az is, hogy vérengzések és cicik nélkül is lehet izgalmas filmet produkálni. Ja, és ha már tévéfilmről van szó, valahogy ilyen minőségben kellett volna elkészíteni a korábban már kritizált Devil Dog-ot is.



A dvd átlagos kiadás. A kép szép és nagyjából tiszta, az angol hang mellé angol felirat is társul, plusz az extrák közt ott figyel egy rövid Carpenter-interjú is. Nem referenciaértékű a korong, de egy tévés matiné esetén nem is nagyon várhatunk többet, ráadásul ez is a remek Twisted Terror elnevezésű doboz része, amit teljes szívemből ajánlok a horrorfilmek szerelmeseinek.

A film: 9 pont
A dvd: 8 pont 

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése