2014. február 12., szerda

Il trono di fuoco/The Bloody Judge aka. Night of the Blood Monster (1970)

Il trono di fuoco/The Bloody Judge aka. Night of the Blood Monster (1970)


A 17. század végének Angliájában a lázadók meg akarják buktatni a királyt, kinek azonban számos elvakult híve, és nagy hadserege van. Az egyik feltétlen szolgálója ráadásul George Jeffries bíró (Christopher Lee), akitől mindenki retteg, hiszen kedvelt szórakozása a törvény legszigorúbb alkalmazása (értsd: halálos ítélet) minden lázadóra és boszorkányra, akit csak a színe elé állítanak. Mikor az ifjú Mary testvérét, Aliciát Jeffries kivégezteti, Mary összeszűri a levet egy környékbéli Earl fiával, aki mellesleg tevékeny résztvevője a lázadásnak…

Jess Franco, az exploitation európai mestere követte el ezt a történelmi horrort, melyet… hát, maradjunk annyiban, ahányan forgalmazták, illetve egyéb módon bábáskodtak fölötte, annyiféle változatra darabolták szét. Talán mondanom sem kell, a hivatalos, PG-s (Parental Guide) változatból kimaradt a kínzási jelenetek többsége, valamint a szépséges szöszi, Maria Röhm fürdőzése, illetve „nyelvelése”.
A háborús jelenetek egész profin kivitelezettek, dörögnek az ágyúk, hullanak a lovak lovassal együtt, bár az igen feltűnő, hogy túl sok statisztát nem sikerült mindehhez szerezni. Franco elmondása szerint 5000 dollárból, vagyis nem túl drágán hozta össze a háborúzást, a forgatási helyszínek pedig Portugália és Spanyolország között váltakoztak.



A film maga nem rossz, bár a szereplők néha nem túl logikusan cselekszenek; Franco azonban jól kézben tartja a dolgokat (a Rendező Úr régebbi munkái valahogy színvonalasabbak, kevésbé összecsapottabbak, mint mondjuk a nyolcvanas évtizedből valóak). A legjobb dolog Lee, akin látszik, hogy nagy kedvvel vetette magát karakterébe (ekkoriban, a nagy Hammer-hullámok közepette Lee-nek nagyon jól jött egy másfajta szerep).

A dvd remek, profi kiadvány. Duplalemezes, digipakos változat Németországból a Starlightfilm nevű kiadótól. Régi, német változat sztereóban, külön lemezen; új, teljes változat 5.1-ben… utóbbi toldozott-foltozott, angol (német feliratos), és spanyol nyelvű szegmensekkel, melyek gyengébb képminőséget képviselnek, mondjuk érthetően. Tonnányi extra is van, beszélgetés Lee-vel és Francóval, előzetesek, plusz háttéranyagok tömkelege. Egyedül a német cím vicces (bár erről a kiadó természetesen nem tehet), a filmnek mondhatni semmi köze nincs Blackmoorhoz; Franco jól be is olvas így utólag a címadóknak.

Végeredmény: Történelmi dráma Franco-módra: egy zseniális Christopher Lee, és sokat szenvedő „eurószépségek” két kínzás között

A film: 7 pont
A dvd: 10 pont



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése