2014. február 15., szombat

Uncle Sam (1996)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Uncle Sam (1996)


Sam Harper őrnagy Kuvaitban hal meg baráti tűz következtében, ám még utolsó szusszanásai közepette gyorsan elintézi a holtestét felfedező két amerikai katonát, akik szimpla vállrándítással vélekednek a szörnyű tragédiáról. Miután Sam hulláját hazaszállítják, még a síron túl is megdöbbenve tapasztalja, mi folyik egykor még hazaszerető otthonában, ezért július negyedikén egy kukkoló tiniről (akit előtte jól elintéz) magára kapja Uncle Sam jelmezét, és harcba indul a hazudós politikusok, az adócsalók, a sírgyalázók, és a hazaellenes csőcselék ellen. Vérontását csak unokaöccse, illetve a veterán Jed (Isaac Hayes – South Park, Menekülés New York-ból) tudja megállítani…

A nem éppen moziba szánt Uncle Sam a lehetőségekhez képest igen jól teljesít, ami nem a véletlen műve (ahogy az sem, hogy erősen hasonló pár dologban a kultikus Maniac Cop-hoz), hiszen a rendező William Lustig, és az író Larry Cohen mögött már áll néhány takarosabb cím – köztük a már említett Maniac Cop-sorozat, vagy a Maniac, ami nem olyan jó, de legalább véres. A gyilkosságok többnyire pofásak, Uncle Sam karaktere szerethető (szerintem akár még vissza is térhetett volna a későbbiek során), ráadásul a zombi-Sam is jól néz ki. A rendezés rendben van, a fényképezés időnként meglepően hangulatos (például az éjszakai parkban, ahol a gólyalábakon közlekedő betyár pórul jár), és a színészekkel sincs baj – a befejezést látva pedig még a Fulci-dedikálás sem kellett volna, annyira egyértelmű volt az egy évvel korábban elhalálozott mester előtti tisztelgés. Az Uncle Sam ugyan tele van a jól ismert panelekkel, mégis megfelelően működik, és nincs tele idióta, csak a farkuk és puncijuk után menő fiatalokkal – egyfajta keményebb Ezüst pisztolygolyókról van szó, ami mindenképpen pozitív, legalábbis számomra.



A dvd átlag Blue Underground-os minőség: a kép szép (kilencvenes évekbeli filmnél ez elvárható), az angol hang jól szól (felirat sajna nincs), az extrák közt pedig kommentárra, trailerre, illetve képgalériára lelhetünk. Átlagnál kicsit jobb darab (főleg a szép borítót tekintve), de azért nem ver oda.

A film: 8 pont
A dvd: 7.5 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése