2014. június 30., hétfő

Malocchio aka. Eroticofollia/Evil Eye (1975)

Malocchio aka. Eroticofollia/Evil Eye (1975)


Egy hírhedt nőcsábásznak furcsa rémálmai vannak. Az álmok arra próbálják rávenni, hogy gyilkoljon, és lássunk csodát, valóban elhaláloznak néhányan. Például egy francia hölgy, aki megálmodta gyilkosa nevét, amely egészen véletlenül nőcsábász hősünk neve volt. Vajon az egyre kétségbeesettebb Casanova a gyilkos? Vagy csak valaki a bolondját járatja vele? És mi köze lehet mindehhez barátjának, egy híres orvosnak?

Vicces kis film a „Malocchio”. Egyfajta giallóból és okkultizmusból álló keverék, amely igazából nem túl erotikus, és nem is túl véres. És hogy miért vicces? Leginkább azért, mert érződik rajta, hogy rendezője (Mario Siciliano) egyik napról a másikra döntötte el, hogy mi következzen a történetben. Látunk itt mindent: szürreális rémálmot meztelenül ordítozó emberekkel, vörös ruhás főpapot mágikus körrel (lásd német cím), zsaroló inast, szájból kiugró békát, enyhe lefolyású házi orgiát, furcsán meghaló idős nénit és a film végén egy mozgó tárgyakkal felszerelt vidéki házat. És van egy rendőrünk is (Anthony Steffen), akinek időnként elmegy a hallása, és például a hangos csörömpölést sem hallja meg.
Miután Siciliano mindenfélét lefilmezett, valószínűleg az egyik éjszakán a forgatás vége felé nekiállt, hogy mindent összekössön a történetben, racionális magyarázatokkal lásson el és még valamilyen csattanót is írjon hozzá. A rossz hír az, hogy mindez nem sikerült neki (vagy nem jutott eszébe semmi okos, vagy elaludt a nagy fejtörésben), így filmje egy mozgóképes viccé változik. Egyrészt az utolsó jelenet (a csattanó), amellyel Siciliano mindent lezár, annyira eredeti és új, mint mondjuk a tény, hogy John Wayne sok westernben játszott. Másrészt a finálé nagy tárgyi mozgolódása becsapódó ajtóival kellemes emlékeket ébreszthet bennünk egy nem sokkal korábbi Oscar-díjas horrorfilmről, amelyet William Friedkin rendezett, és ördögöt űztek benne. Meg kellett lovagolni a sikert? Valószínűleg így van, pláne, ha vetünk egy pillantást a „Malocchio” például Mexikóban használt címére (Más allá del exorcismo)…



Érdekes, de borzasztó katyvasz mivolta ellenére még így is nézhető giallo (féleség) az erotikus fólia. Csak éppen értelme nincs túl sok. Annál inkább a dvd-kiadásnak: azon ritka esetek egyike a film, amikor a kiadás szépségére jobban érdemes beruházni, mint magára a műre. Az X-Rated szokásos könyvszerű dobozkájáról van szó, amelyet tényleg rendkívüli élmény kézben tartani. A kiadvány a 122-es sorszámot viseli; a lemezen eléggé pocsék a képminőség, a hang német, a felirat angol. Extrák: egy rakás trailer, és egy bónusz kislemezen még több előzetes.

Végeredmény: Sok minden keverékének a keveréke, alaposan összekeverve

A film: 6 pont
A dvd: 8 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése