2014. április 6., vasárnap

5 bambole per la luna d' agosto/5 Dolls for an August Moon (1970)

Böjtös Gábor kritikáiból:

5 bambole per la luna d' agosto/5 Dolls for an August Moon (1970)


A meglehetősen pénzes George Stark az eldugott kis szigeten álló házába invitálja barátait egy kis pihenés céljából, de ha már ott vannak igyekszik (nem csak ő, mások is így tesznek) megszerezni a csapatban lévő Farrell prof. titkos szerének leírását, ami rengeteg pénzt hozhat a tulajdonosának. Ám hiába repkednek a szóban ígérgetett milliók, a doki nem akarja áruba bocsátani szellemi tulajdonát. Hogy emiatt vagy más célból, azt nem lehet tudni, mindenesetre a társaság tagjai sorra holtan végzik, majd bekerülnek a hatalmas fagyasztókamrába, hogy a film vége felé már úgy nézzen ki a hely, mint egy hentesbolt, csak éppen emberekkel.                                         

Bava nem éppen legjobb filmjéről van szó, azt már most leszögezhetjük. Aranyos kis krimi, amolyan Agatha Christie-stílusban, ám távol áll a mesterre jellemző giallo-, vagy gótikus horror stílusoktól. A gyilkos kilétére már fél óra után fény derül, utána már csak az okok maradnak megválaszolatlanok, ámde a lezárás sem annyira izgalmas, hogy emiatt végigrágjuk az összes körmünk, vagy a megtekintés után még sokáig foglalkozzunk a sztorival, illetve a megmaradt élményekkel.
A hangulat rendben van (krimihez képest, bár én nem vagyok oda a műfajért), a fényképezés és rendezés minőségi, plusz itt is van Edwige Fenech, meg pár eltalált színész, de valahogy mégis üres volt számomra ez az alkotás. Profi munka, csak a lélek hiányzik belőle… talán Bava is inkább egy giallót, vagy egy rá jellemző gótikus horrort forgatott volna szívesebben.    



                                
A dvd képe szép, az olasz hang is rendben van, plusz kapunk angol feliratot is.

A film: 7 pont
A dvd: 7 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése