2014. április 6., vasárnap

Terrore nello spazio/Planet of the Vampire (1965)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Terrore nello spazio/Planet of the Vampire (1965)


A távoli jövőben két űrhajó, az Argos és a Galliot szeli az űr éjfekete tengerét, amikor felfedeznek egy különös bolygót, az Aurát, amely gravitációjával egyszerűen magához szippantja a két hajót, minek során az Argos legénysége eszméletét veszti - még ennél is különösebb azonban, hogy magukhoz térve egymásnak ugranak a hajó utasai, és már-már megölnék egymást, mikor sorra feleszmélnek, és utána már nem is nagyon emlékeznek a történtekre. Növeli a feszültséget, hogy a Galliotra átnézve már csak a legénység hulláit találják hőseink - vélhetőleg hozzájuk hasonlatosan egymásra támadtak az ottaniak is, ám nem volt olyan szerencséjük, hogy magukhoztérjenek, mielőtt komolyabb bajuk esne. Az Argos legénysége természetesen minél előbb szeretné elhúzni a csíkot a bolygóról, ám az utolsó pillanatban a Galliot eltemetett emberei visszatérnek halálukból, és megakadályozzák az indulást - úgy tűnik, mégis van élet (és mégis van halál) ezen a kihaltnak tűnő bolygón.
                                  
Ahhoz képest, hogy a speciális effektek egy része a béka feneke alatt van (pl. az űrhajó a bolygó felett repkedve), a Vámpírok bolygója (ezen a címen futott vhs-en, remek kétszemélyes szinkronnal) egy remek sci-fi/horror, amely méltó alkotója nevéhez. A ködös bolygó, a visszatérő halottak - mind fokozzák a hangulatot, sőt még némi előzetest is kapunk az Alien néhány klasszikusnak számító pillanatához. Barry Sullivan nagyon jól játszik Mark kapitány szerepében, de igazából a többiekre sem lehet egy rossz szavam sem. Mario Bava hiába nem ontotta magából a fantasztikus filmeket, a Planet esetében sincsen oka szégyenkezésre. Plusz ez a film nekem kedves fiatalkori emlék.




A dvd képe szép, viszont csak angol hangot kapunk, és semmiféle felirat nincs a lemezen, ahogy az extrák is nélkülözve lettek.

A film: 10 pont
A dvd: 7 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése