2014. április 5., szombat

Belve Feroci/Wild Beasts/Savage Beasts (1984)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Belve Feroci/Wild Beasts/Savage Beasts (1984)



Egy nyugat-európai állatkertben járunk, ahol az állatok és a gondozók élik mindennapi életüket, mígnem egy nap a vadállatok furcsán kezdenek viselkedni: az elefántok megvadulva döntik ki a kerítést, ezzel áramszünetet okozva a fél városnak, aminek következtében a Zoo modern zárakkal felszerelkezett rácsai sorra nyílnak meg, hogy a nagyragadozók is húsra éhesen induljanak meg a belvárosi forgatagba. Közben úgy tűnik, minden állat megvadul: láthatunk csatornapatkányok által szétrágott szerelmespárt, egy vakvezető kutya által felzabált tudós-művészt, egy nagymacska a főutcán kergeti végig az autóját vezető nőt, sőt még az állatkerti doktor fényképész barátnőjének (Lorraine De Selle – Emanuelle-filmek, Cannibal Ferox) lánya is veszélybe kerül a balettiskolában, miután a gyerekek az áramszünet alatt nekiállnak vizet vedelni. A káosz és a mészárlás megállíthatatlan.

A minőségi Mondo-filmjeiről ismert Franco Prosperi a ’77-es Day of the Animals után úgy döntött, elkészíti a saját kis véres látomását, amit nagyon jól tett. A Wild Beasts rendelkezik a tipikus olasz bájjal, és a megszokott horrorisztikus hangulattal, így már a film első perceiben is megfelelően nyomasztóvá válik a légkör, pedig csak a zoo főkapuja záródik be, hogy mutassa: vége a látogatási időnek – olyan ez, mint a Démonok bevezetése, amelynél már a zümmögő neontáblás Metropolitan megpillantásakor tudjuk, itt valami nagyon rossz van készülőben. Az állatok nagyon jól adják a fékezhetetlen fenevadakat (az autót üldözős rész, és a vége felé belépő jegesmedve felejthetetlen), a színészek rendben vannak, és még némi vért is kapunk. 





Szerintem ez az egyik legjobb állatos horror, amiért nagyon kár, hogy még nem kapott semmiféle dvd-s kiadást, így én is normál dvd-árat fizettem érte, mikor anno az ebay-ről beszereztem egy vhs-ről bedigizett írott kópiát (megérte).

A film: 10 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése