2014. április 5., szombat

Hiruko the Goblin/Hiruko a goblin/Yôkai hantâ: Hiruko (1991)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Hiruko the Goblin/Hiruko a goblin/Yôkai hantâ: Hiruko (1991)


Egy iskola közelében valami furát vélnek felfedezni egy dombon, egy régészettel foglalkozó férfi egészen odáig megy, hogy ez egy titkos sír, ami börtönként funkcionál Hiruko, a gonosz goblin ellen. Persze senki nem hisz neki, egészen addig, amikor az iskola környékén somfordáló, vagy a sír környékére érkező diákok és egyéb létformák be nem kattannak, meg el nem kezdenek gyilkolászni, miközben a fejük önálló életet élve póklábakon szaladgál. Persze főhőseink felveszik a harcot a gonosz erőkkel, hogy megmentsék szeretteik lelkét.
     
Nos, a rendkívül bizarr, beteges és szürreális Tetsuo rendezőjétől nem ezt vártam volna, hiszen míg az előbbi egy gyomorforgató utazás a cyberpunk nem éppen populáris megközelítésű, valóban szélsőséges világába, addig a Hiruko egy erősen átlagos popcorn-mozi, ami alapvetően még nem is volna olyan gyenge (némely haláleset, a vérengzések, illetve a póklábas fejek még tetszettek is, de a fényképezéssel sem volt bajom), sajnos erősen lerontják a hihetetlen idióta karakterek. Ez egy átlag ázsiai horror, sem több, sem kevesebb, ami simán lehetett volna áttörő film, amennyiben a karakterekre jobban rámennek, és nem olyan az egész, mintha egy diliházból szabadul csapat üldözné a szintén diliházból szabadult démonokat.




A dvd minősége egyenesen arányos az árral, így egy nem tökéletes képű filmet kapunk eredeti vagy magyar hanggal, plusz felirattal, illetve van egy interjú a rendezővel, valamint két trailer. Ismeretünket bővíteni megfelelő, de semmi több.

A film: 5.5 pont
A dvd: 6 pont  

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése