2014. július 7., hétfő

Nea: Young Emmanuelle (1976)

Nea: Young Emmanuelle (1976) 



Sibylle egy meglehetősen konzervatív családban él. Ő azonban a lázadó korszakát éli 16 évesen (mint minden tinédzser), és ez például abban is megmutatkozik, hogy előszeretettel jár a könyvesboltba lopni. Célkeresztjében ritka botránykönyvek szerepelnek, melyeket lenyúlásuk után a nagy szülői ház melletti kis privát „birodalmában” rejt el, egy titkos szekrény mélyén. Egy szép napon azonban Sibylle-t fülön csípi a könyvesbolt egyik munkatársa, akivel fogadást kötnek: elfelejti a lopásokat, ha Sibylle hasonló, erotikus témában rövid időn belül ír neki egy pár oldalt. A pár oldalból természetesen regény lesz, a boltos-kiadóból Sibylle szeretője, Sibylle-ből pedig Nea, az óriási sikert arató erotikus regény imádott, ám senki által nem ismert írónője…

Mi kell egy színvonalas erotikus filmhez? Egyszerű a képlet: egy jó sztori (amely nem csupán szexből áll), színészek és színésznők (nem csupán aktusok imitálására szerződtetett dekoratív antiaktőrök), valamint természetesség. A műfaj legnívósabb példáit a hetvenes években találjuk, és ekkor különösen a franciák voltak elemükben e téren. Egy remek példa a sorból Nelly Kaplan filmje, a „Nea…”. A sztori izgalmas, drámai és kellően érzéki. Intelligensek a párbeszédek, hitelesek a konfliktusok, Sami Frey rutinos, Ann Zacharias pedig nemcsak gyönyörű, de játszani is tud (sőt, a játékidő nagy részében ezt is teszi). Karaktere, Sibylle-Nea azt az öntudatos, céljait mindenképpen elérni akaró nőtípust testesíti meg, amelyből manapság akkora hiány van a filmvásznon (különösen a tengerentúlon). Színészek, történet, erotika és egy kis provokáció: mi kell még több egy jó filmhez?





A dvd a már-már kultikus, saját magán legendaként túlnövő „The French Erotic Collection” című dobozból származik. A kép elég rossz, de legalább megkapjuk az eredeti hangot angol felirattal. A „Nea…” egyébként könnyedén a legmagasabb színvonalú film a dobozból, és bőven megérdemelne egy felújított, extrákkal teletömött kiadást is.

Végeredmény: Egy film, amely végre nem hoz szégyent a softcore műfajára

A film: 10 pont
A dvd: 6,5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése