2013. november 28., csütörtök

A bosszú/Le vieux fusil/The Old Gun (1975)

A bosszú/Le vieux fusil/The Old Gun (1975)


Montauban, Franciaország, 1944: Julien Dandieu doktor már nagyon várja a háború végét, és úgy tűnik, az el is érkezik: a megszálló németek egyre izgatottabbak a szaporodó partizántámadások miatt, ezért legszívesebben elhagynák a várost. Julien nem akar kockáztatni, ezért feleségét és lányát felküldi egy kis vidéki faluba, sok-sok boldog együtt töltött óra színhelyére. Ezután visszatér a kórházba munkájához, de rossz érzése támad, ezért családja után megy. A faluban azonban már csak halottakat talál, a lakókat, köztük feleségét és lányát egy csapat arra járó náci gyilkolta meg, a nőket különös kegyetlenséggel. Julien összeomlik, de aztán megkeresi az öreg vadászpuskáját - célja, hogy egyenként leszámoljon a németekkel, akik még mindig a házakban tivornyáznak. Az esélyek egyenlőtlenek, de Julien kiismeri magát a zegzugos, földalatti folyosókon…

A „Le vieux fusil” elképesztő: egy megható drámába oltott bosszúfilm két színészóriással a főszerepben. Philippe Noiret mint a doktor, és Romy Schneider a felesége szerepében egyszerűen felejthetetlenek, ráadásul Schneidert többnyire csak flashbackek segítségével látjuk, gyorsan bekövetkező halála miatt. Schneider halála (egy lángszóró által) a hetvenes évek egyik legbrutálisabb momentuma, de Robert Enrico rendező egész filmjére jellemző, hogy a boldogságot sugárzó visszatekintő jeleneteket (így például Julien és Clara megismerkedését) az erőszak legexplicitebb formáival váltogatja. Noiret karakterével a néző pillanatok alatt azonosulni tud: szinte a szeme láttára gyilkolják le családját, utána meg egy szál magában próbál bosszút állni egy egész osztagon. Az összecsapás végkimenetele nem lehet kérdéses - vagy mégis?



Enrico mesteri bosszúdrámáját a cenzúra diribdarabra vágta, kikerült belőle Schneider embertelenül brutális meggyilkolása, lányának lelövése, és még néhány véres mozzanat, például az a kép is, ahogy Noiret egy őt becserkésző náci (Michel Antoine alias Antoine Saint-John, a „The Killer Must Kill Again”, és az „Egy marék dinamit” főgonosza) fejét szétkeni egy mosdókagylón. A dvd-változatok majdnem mind vágottak, kivéve a német New kiadását, de a franciáknál is vágatlanul jelent meg a film, amely egyébként anno a nyolcvanas években is ment a magyar televízióban, és amely egy magyar dvd-n kötelező vétel lenne mindenkinek.

Végeredmény: Egy ember egy egész osztag ellen - megható és lebilincselő háborús dráma

A film: 10 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése