2013. november 28., csütörtök

A Faun labirintusa/El Laberinto del Fauno/Pan’s Labyrinth (2006)

A Faun labirintusa/El Laberinto del Fauno/Pan’s Labyrinth (2006)


Spanyolország, 1944: a fasiszta Vidal kapitány mindenáron le akar számolni az ellenálló gerillákkal. Eközben megérkezik hozzá várandós felesége, és mostohalánya, Ofelia is. Ofelia megretten a körülötte zajló tengernyi erőszaktól, de sok ideje nincs ezzel foglalkozni, ugyanis a kapitány rezidenciája mellett, az erdőszélen egy labirintust talál, ahol egy titokzatos lény lakik. A lény - egy Faun - barátságosan közeledik Ofeliához, de közli vele, hogy nagy feladat vár rá, és ezért három próbát kell kiállnia…

Nem húzom túl sokáig az időt, a 2006-os év talán legjobb filmjével van dolgunk. Valahol korábban már említettem, hogy Spanyolország filmtermése igazán figyelemreméltó, és erre a Faun is tökéletes bizonyíték. A Mexikóval karöltve koprodukcióban készített horror-fantasy-drámáról lerí, hogy ki van találva, meg van írva, van művészi, rendezői koncepció (ha úgy tetszik, vízió). Guillermo del Toro dédelgetett terve volt e film elkészítése, hosszú éveken át írta a sztorit. Sokat köszönhet (mi, nézők meg pláne) annak a taxisofőrnek, aki energiáját nem kímélve visszaszolgáltatta az egy ízben a rendező által az autó hátsó ülésén felejtett feljegyzéseket. Del Toro egyébként a főszereplő Ofelia karakterét eredetileg egy 8-9 éves gyermekre tervezte, de a casting mindent felülírt. Képbe került ugyanis az 1994-es születésű Ivana Baquero, aki remek választás volt, együtt ijedezünk, menekülünk vele lélekben egészen a megrázó befejezésig (amelyet ha valaki giccsesnek nevez, az szerintem még nem látott hollywoodi filmet). A többi karakter is egymást múlja felül, a doktor, a Mercedest alakító Maribel Verdú, Ariadna Gil mind-mind elsőrangú, és akkor még egy szót sem szóltam a kapitányt játszó Sergi Lopezről. Lopez borzasztóan gonosz, de nem az Amerikából megszokott egyhangú, vagy ripacs módon. Ennek a katonának a vérében van a felsőbbrendűség, a küldetéstudat és a szadista hajlam (lásd dadogós jelenet).



A képi világ gyönyörű, kékes-zöldes-szürkés színt áraszt magából, az effektusok pedig a régi filmkészítést ötvözik a modernnel. A stáb nem sajnálta az időt arra, hogy szinte minden helyszínt saját erőből felépítsen (még a mozdonyt, a varangy fáját, sőt, az egész labirintust is!), és még a fizikailag lehetetlennek tűnő Faunlábakat is számítógépes beavatkozás nélkül oldották meg. Doug Jones, aki a Faun, és az Ofeliát fenyegető Pale Man bőrébe is belebújt, a tízórás forgatási nap előtt 5 órát töltött a maszkmestereknél, bámulatos eredménnyel (egyébként a Pale Man kezeit, és a Faun fejét is beépített motorral mozgatták, távirányítással).

A lényeg azonban a történet. Del Toro rendelkezett egy sztorival, amit el akart mesélni; tudta az elejét, a végét, hogy mit akar mondani a nézőknek (külön felhívom a figyelmet arra, amit a dvd extráiban látunk, a rendező minden helyszínt úgy terveztetett meg, hogy az egész ott játszódó jelenet a fejében volt). Drámai fordulatok, tragikus sorsok ötvöződnek mesés elemekkel, minden apró részlet tökéletesen ki van dolgozva. Bár Hollywood is csak akkor készítene mozgóképet (különösen fantasyt), ha már kész a koncepció… ez esetben valószínűleg nem születne annyi amerikai film, amelyet legjobb szándékkal is csak félkésznek tudok nevezni.
„A Faun labirintusa” végtelenül fantáziadús, eredeti produkció, amelyben remek ötleteket láthatunk remekül kivitelezve, a horror műfaját pedig biztos kézzel mixelve mesével, fantasyvel és történelmi drámával. Azért pedig külön köszönet jár Guillermo del Torónak, hogy a rengeteg rábeszélés és anyagi ígéret ellenére spanyolul forgatta le ezt a remekművet.



A dvd a Best Hollywood duplalemezes kiadványa, jó minőségben, bár az extralemezen látszik, hogy rohammunkával dobták össze: több nagyobb dokut vágtak egybe, és szedtek darabokra (helyenként az egyik eleje a másik végén maradt), a feliratok sok helyen nem készültek el, de hát nézzük ezt el a Bestnek: szegények gyorsan meg akarták lovagolni a film sikerét a dvd-kiadással…

Végeredmény: Lenyűgöző fantasy-horror-dráma, mely újfent bizonyítja, hogy a kis büdzsé is jelenthet nagy filmet

A film: 10 pont
A dvd: 8,5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése