2014. március 9., vasárnap

The Rape of the Vampire/Le Viol du Vampire (1968)

Böjtös Gábor kritikáiból:

The Rape of the Vampire/Le Viol du Vampire (1968)


Egy legenda a négy vámpír-nővérről. Egy férfi, aki igyekszik meggyőzni a romos kastélyban élő négy nőt arról, hogy ők nem vámpírok. Néhány kard a falon. A kastély látképei. Dühös falusiak, akik meg vannak győződve a nők vámpír mivoltáról. Egy őrült tekebábukat dönt fel. Fa és madárcsicsergés. Tengerpart, szélzúgás. Az avantgárd filmezés francia mesterének, Jean Rollin-nak az első filmje a Rape, amely egyből két részletből áll, és fekete-fehér, szürreális képsoraival egyformán képes az embert az őrületbe kergetni, halálra untatni, vagy éppen megrémíteni, elszórakoztatni. A sztori elsőre nagyon zagyva, majd kezd összeállni, bár érdemes meghallgatni a kommentárt is, mert értékes információkat kapunk a filmmel kapcsolatban, amik segítik annak feldolgozását.

A Rape nem egy könnyen fogyasztható alkotás, nem is tobzódik a vérben (egy kevéske van, de nem ezen van a hangsúly), és még csak nem is akcióorientált, szóval aki ilyen összetevőkre vágyik, az ne is közelítsen (sőt, ha még csak most ismerkedsz Rollin munkásságával, akkor se tedd). Nekem tetszett, mert beteg, de nem biztos, hogy így lenne vele mindenki. A Rollin későbbi filmjeire jellemző tengerpart-fétis, meztelen nő-fétis, vár-fétis már itt is megjelenik, de azért nekem továbbra is a Grapes of Death és a Living Dead Girl a két nagy kedvencem (és nem a Zombik tava…).




A dvd eszméletlen. Gyönyörű digi, két lemez, hihetetlen képminőség, jó hangzás, angol felirat (az interjúknál, és a kommentárnál is), interjúk, kommentár, trailer, képgaléria, 32 oldalas füzet. Az Encore előtt le a kalappal, a Jean Rollin-gyűjteményük értéke felbecsülhetetlen.

A film: 8 pont
A dvd: 10 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése