2014. március 30., vasárnap

La novia ensangrentada/The Blood Spattered Bride (1972)

La novia ensangrentada/The Blood Spattered Bride (1972)


Egy friss házaspárt egyszerűen nem hagy nyugodni egy titokzatos nőalak. A nő mintha a távoli múltból tért volna vissza a jelenbe, és állandóan arra sarkallja a feleséget, hogy tegyen kárt férjében. Többször előkerül, majd újra eltűnik egy tőr, de egy koporsó is szerephez jut, amely valószínűleg a nő lakhelye. Vajon sikerül a feleségnek legyőznie a kísértést, vagy mégis férje életére tör? Esetleg az idegennek sikerül a feleséget elcsábítania és vámpírrá változtatnia?

Nem rossz film a vérrel fröcskölt menyasszony, de a témában készítettek véresebb, izgalmasabb, erotikusabb, atmoszférikusabb vámpírdrámát is (csak hogy ne menjünk túl messze az időben, az egy évvel korábbi „Daughters of Darkness” mindent ver). Igazán Vicente Aranda filmjével sem járunk rosszul: vannak remek ötletek, az állandóan fel-, és eltűnő tőr, a kezdés után nem sokkal látható „megerőszakolták, vagy sem?” - jelenet, de emlékezetes a homokból kiásott, búvárfelszerelés segítségével levegőhöz jutó meztelen hölgy is. A végső jelenetek is jól sikerültek, a lőfegyver golyói által kilyuggatott koporsóból folyó vér kellemes látványt nyújt a nézőknek.



Sajnos hibák is akadnak, ilyen például a játékidő második fele, amikor a dolgok kissé önismétlővé válnak, és igazából már csak a fináléra várnánk, de az egyelőre nem jön. Legalább negyedórával le lehetett volna rövidíteni a filmet, és ez a vagdosás, „sallangmentesítés” jót tett volna a ritmusnak. A kissé korai évjárat (főleg Spanyolhonban) ellenére elég durva dolgok is játszódnak a vásznon, és meglepő módon nyílt meztelenség is van, bár ettől a feleséget játszó Maribel Martin is megijedhetett, mert látványosan testdublőrözöttek az explicit jelenetek. Sajnálatos módon ez utóbbi tény - mármint a testdublőr elég gyenge színvonalú közbeiktatása - az erotikát csúnyán lebutítja a filmben, ami kár, hiszen egy vámpíros darabban ez azért nem árt, ha van.
Mindazonáltal élvezhető produkció a vért fröcskölő ara, amolyan „soha rosszabbat, bár jobbat azért igen” - kategória. Simon Andreu (a férj szerepében) rajongóinak mindenképpen ajánlott.

A dvd a „Daughters of Darkness” bónuszlemeze, várható módon fapados kiadásban. Kép, hang mind-mind a jó kategóriája, felirat pedig egyik lemezen sincs, csak hogy a Blue Underground hű maradjon hagyományaihoz…

Végeredmény: Felejthető, de ha a "Daughters of Darkness" ott van a másik lemezen, akkor nagy baj már nem lehet...

A film: 7 pont
A dvd: 6,5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése