2014. március 9., vasárnap

I Bought a Vampire Motorcycle (1990)

Böjtös Gábor kritikáiból:

I Bought a Vampire Motorcycle (1990)


Valami csövesek gyülekezetére emlékeztető szekta éppen a sátánt, vagy valami egyéb túlvilági erőt igyekezne megidézni, mikor a helyi motoros banda lecsap a rendre, amelynek vezetője azért még az utolsó pillanatban, zombi állapotában belecsorgatja vérét az egyik motor tankjába. A bicaj ezután a futár/kihordó Nick-hez kerül, aki meglepődve tapasztalja, hogy a moci időnként önálló életre kel, ráadásul démoni átváltozáson megy keresztül (pengéket, töviseket növeszt), illetve erőszakosan igyekszik levadászni a motoros banda teljes tagozatát, aminek ők persze nem örülnek, így Nick-nek egyre több problémával kell szembenéznie, hogy végül elkeseredésében egy paphoz forduljon.

Dirk Campbell mozija egyértelműen horror-vígjátéknak készült, és ezt le sem tagadhatja… ugyan nem egy Hullajóról, vagy egy Haláli hullák hajnaláról beszélünk, azért pár jelenet (mint amikor Nick a klotyóból kiugró, beszélő sz*rdarabbal hadakozik álmában, vagy az ördögűzős résznél) képes vigyort csalni a néző ábrázatára, ráadásul a gyilkos (vámpír? Démoni megszállottsággal bíró) motor alapötlete is éppen elég bárgyú a célhoz. Mindezek mellett van pár vérbő pillanat, egy-két jobb színész (például Neil Morrissey Nick szerepében, vagy a papot alakító Anthony Daniels, akit sokáig csak C-3PO-ként ismerhettünk), és persze az egész filmet átlengi egy tipikus angolszász hangulat, ami annyira jellemző a szigetország alkotásaira. Nem egy mérföldkő, nem ’must see’ darab, de egyszer fogyasztható őrültség, amit nem is lehet, és nem is kell komolyan venni.





A dvd egészen jó az angoloknál: jó minőségű kép, angol hang, illetve töméntelen extra (kommentár, trailer, werkfilmek, galéria és filmzene).

A film: 7 pont
A dvd: 7 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése