2014. március 9., vasárnap

Vierges et vampires aka. Requiem pour un vampire/Requiem for a Vampire (1971)

Böjtös Gábor kritikáiból:

Vierges et vampires aka. Requiem pour un vampire/Requiem for a Vampire (1971)


A film elején két bohócruhás alak menekül egy autóval a lövöldöző üldözők elől, majd miután a sofőr meghal pár golyónak köszönhetően, a járgányt felgyújtják a hullával együtt, és továbbállnak. Később, egy gyors átöltözés után láthatjuk, hogy két fiatal lány volt a bohócos külső alatt, akik némi élelemhez jutva (az egyikük elcsalogatja a kanos büfés, amíg a másik kifosztja annak boltját) a közeli temetőben próbálnak elbújni, majd miután ott hideg is van, meg félnek is, beveszik magukat a romos kastélyba, ahol meztelenül elnyúlnak, ám sziesztájukat fura hangok zavarják meg. Az alagsoron kutakodva hullákra lelnek, majd kikötözött meztelen nőkre, illetve egy vámpírúrra, és annak csatlósaira. A vámpír az utolsó a fajtájából, és szeretné a lányok segítségét kérni vérvonalának fenntartásához, ám ezzel a két amúgy nagyon testvérien viselkedő lány között konfliktust szül.

Jean Rollin ezen műve sokkal érthetőbb és letisztultabb, mint a korábbiak. A horrorisztikus elemekben is bővelkedő mű kevésbé öncélú, kevésbé eltúlzott, ezzel együtt jóval szerethetőbb is populárisabb mivolta miatt – természetesen azért megmaradtak a Rollin-stílusjegyek, így továbbra sem egy A-kategóriás darabról tárgyalunk. A furán elhelyezett szemfogak elsőre mosolyogtatók, a benzinnel leöntött sofőrt hazáig kergettem volna, miközben seprűvel csapkodom a fejét, hogy ha egyszer halott, ne vágja már a pofákat, meg ne rebegtesse a szempilláit, mert attól nem lesz vonzóbb, viszont nevetségessé teszi a jelenetet, de ezeken kívül semmilyen komoly problémát nem találtam. A muzsika filmzene jellegű, a képi világ sokszor nagyon szép (egységesen uralkodik a vörös szín, legalábbis a borzalmakat ígérő kastély belsejében), főleg a várat kívülről bemutató képeken. Érdekes, hogy párbeszéd szinte alig van, a történet nagyobb része némafilmszerűen zajlik. A Requiem egy érett és nagyon rendben lévő alkotás, amely művészi, horrorisztikus és erotikus (már-már exploitation) elemeket is tartalmaz. Ha érdekel Rollin munkássága, ez a mű is alkalmas a megismeréséhez szükséges pár jobb munka megtekintésére.




A dvd az Encore egyik legjobbja. A 3 dvd-t tartalmazó gyönyörű digi vöröses színben pompázik, van hozzá 64 oldalas könyvecske is a ritka képekkel, amelyek a filmhez kapcsolódnak, a lemezeken pedig ott a movie, méghozzá pazar képpel, eredeti hanggal, angol felirattal, és persze rengeteg extrával (kommentár – ezúttal sajnos nem feliratozva –, trailer, interjúk, képgaléria). 

A film: 10 pont
A dvd: 10 pont

(A kritikáért köszönet illeti Böjtös Gábort)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése