2014. március 16., vasárnap

Exposé aka. The House on Straw Hill (1976)

Exposé aka. The House on Straw Hill (1976)


Paul Martin (Udo Kier) mesterségére nézve író, de kisebb alkotói válságba kerül, ezért úgy dönt, hogy felfogad maga mellé egy gépírónőt. Az elhatározást tett követi, és Martin nemsokára már a pályaudvaron van, ahol az érkező Lindát (Linda Hayden) üdvözli. Linda érkezésével megbolydul az élet a kis vidéki házban, az írót folyamatosan gyötrő véres víziók pedig még gyakoribbá válnak…

Ez a brit horrorfilm főként a szereplőiből próbál élni, ezért a castingnál biztosra ment: a férfi főszerepre Udo Kier, a nőire Linda Hayden lett a kiválasztott. Kier a korszak szépfiúja volt, aki például már a „The Story of O”-ban is letette a névjegyét, de két évvel később Argento klasszikus Suspiriájában is feltűnt. Hayden főleg szexi szerepeiről volt híres (Baby Love, The Blood on Satan’s Claw), és hasonló sors várt rá itt is, habár ebben többnyire elnyomja Fiona Richmond, aki szinte végigvetkőzi a filmet. Az erősen erotikus tartalom azonban itt túlságosan nem segít, viszont időkitöltőnek jó.




Kier (akit egyébként teljesen leszinkronizáltak) víziói hatásosan összevágottak, ezek jelentik a csúcspontokat. És ha már összevágás: a produkciót diribdarabra vagdosták a cenzorok, és még az úgynevezett „Video Nasty”-k listájára is felkerült, mint tiltott gyümölcs. Az „Exposé” vége sajnos a legpocsékabb befejezések képzeletbeli gyűjteményébe is bekerülhet, ráadásul az élbolyba, és itt már a minőség elemzésénél tartok. Van egy kis suspense, aztán amikor mindenki személyiségéről lehullik a lepel (nem okoz olyan eget rengető meglepetést) egy kis kergetőzés következik, végül mindennek megkoronázásaként a már említett rémes befejezés, ami annyira kicentizett és hihetetlen, hogy valószínűleg az alkotók ezt valamikor az egyik utolsó utáni pillanatban izzadták ki magukból. És mivel azért a befejezés minősége általában (mindig) jelentősen befolyásolja magának a kész terméknek a minőségét is, elmondható, hogy az „Exposé” a kitűzött célt nagyon haloványan teljesíti.

Végeredmény: „Vidéki” brit horror nagyon elrontott befejezéssel

A film: 4 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése