2014. január 4., szombat

Eugenie aka. Eugenie… the Story of Her Journey Into Perversion (1969)


Eugenie aka. Eugenie… the Story of Her Journey Into Perversion (1969)


A szőke hölgy vadul unatkozik, viszont látszik rajta, hogy olyan típus, aki valahogy mindig eléri a célját. Most is álmodozik valamiről, egészen pontosan Eugenie-ről, aki szigorú anyjával él egy fedél alatt. De azért a szigorúságot is ki lehet játszani, így nemsokára Eugenie elszabadul egy egész hétvégére, ebből kifolyólag látogatást tehet a szigeten, ahol szőke barátnője és annak fiútestvére várják. Talán mondani sem kell, a testvérnek gyorsan leesik az álla Eugenie szépsége láttán, de nagyon úgy tűnik, a szőke ciklonnak egészen különleges tervei vannak Eugenie-vel, a vágyakozás tárgyával.

Elérkeztünk egy olyan műhöz, melyet véleményem szerint egy euroszex/horror/exploitation rajongónak sem szabadna elszalasztania. Már a kezdő képsorok megadják az alaphangot: egy rendkívül ijesztő, hipnotikus jelenetben egy társaság emberáldozatot mutat be oly módon, hogy a hanyatt fekvő hölgynek kinyesik a szívét. Ha mindehhez hozzáveszem, hogy eközben Christopher Lee tart felolvasóestet, hihető, hogy teljes a hatás. Ezután főleg az Eugenie-t játszó Marie Liljedahl szépségében gyönyörködhetünk (jó sok alkalom nyílik rá), majd ahogy haladunk előre, a címben szereplő perverziók is sorra kerülnek, egészen a fináléig, amikor Eugenie meztelenül kóvályog a sivatagban (ezt a jelenetet a „Macumba sexual” is lenyúlta, hiába, a nyolcvanas évekre már fogyóban voltak az ötletek). 


Jess Franco egyik legjobb rendezése az „Eugenie…”. A film kellően erotikus, misztikus és ahhoz képest, hogy 1969-es, meglehetősen explicitnek mondható. A jelenetek nincsenek szimplán egymásra hajigálva, épp ellenkezőleg: Franco Jézus bácsi (aki a kezdő képsorok alatt néha látható) remek atmoszférát teremt. A színészgárdára sem lehet panasz, sőt még Christopher Lee is feltűnik egy mellékszerepben. Azt hiszem, az „Eugenie…”-t nyugodtan nevezhetjük időtálló klasszikusnak.

A dvd szintén magas színvonalat nyújt: widescreen kép, angol, francia mono hang, interjúk, galéria, előzetes, életrajzok - mindez a Blue Underground-tól. Bár már egy magyar feliratos változatot is a kezemben tarthatnék… na de legyünk optimisták, talán 40-50 év múlva hazánkban is megjelennek majd ilyen műfajú filmek dvd-n. 

Végeredmény: Az egyik legjobb Jess Franco által rendezett film

A film: 10 pont
A dvd: 9 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése