2014. január 12., vasárnap

Historia sexual de O/The Sexual Story of O (1984)


Historia sexual de O/The Sexual Story of O (1984)


Egy amerikai fiatal, Odile egy szép napon borzasztóan unatkozik. Egészen addig olvasással múlatja az időt, amíg észre nem veszi, hogy a szemközti lakás ablakában egy párocska enyeleg. Amit lát, persze beindítja a fantáziáját, de még így is alaposan meglepődik, amikor a pár női tagja hirtelen megjelenik az ajtóban, és átinvitálja magukhoz harmadiknak. Miután a szó szoros értelmében is mélyre ható élményeket szerez, Odile-nek teljes lesz a bizalma a többnyire csak spanyolul beszélő párban. Nem sejti azonban, hogy a két szexéhes spanyolnak bizarr tervei vannak vele…

Az 1975-ös klasszikus sikere még a nyolcvanas évek elejéig is kitartott, ezért főnökei szóltak Jess Francónak, hogy legújabb erotikus filmjének címében ugyan szíveskedjen már a „Story of O” szókapcsolatot felhasználni. Franco azt gondolta, miért is ne, így elkészülhetett a „The Sexual Story of O”, amely - bár messze nem éri el a Just Jaeckin-féle feldolgozás színvonalát - egészen jól sikerült. Sikeres a főszereplő kiválasztása, Alícia Principe tűnik talán a legszebbnek a Franco-lánykák közül. Érdekesség, hogy Franco a dvd-n lévő interjúban - bár méltatja, hogy jó volt vele dolgozni - gyakran szimplán lehülyézi Principe-t, mondván minek állt össze ezzel-azzal (biztos a féltékenység beszélt Franco bácsiból).


Franco egyébként hű filmje címéhez, hiszen - ellentétben Jaeckinnel - nála a szex dominál, és csak a műve végén kapunk szadizmust és ütlegelést, bár azt elég brutálisan (és halálosan). Sajnos vannak repetitív jelenetek, amelyek megakasztják az amúgy sem nagy lendületet, és ennek oka igen egyszerű: a történet összesen három mondat. Francót ez nem idegesíti fel túlzottan, a szexjeleneteket nyújtja, ameddig lehet, az első jelenetsor eseményei pedig közel félórán (!!!) át tartanak. Franco az interjúban alaposan leszidja Jaeckin mesterművét, mondván a férfi főszereplő (Udo Kier) egy nagy passzív nulla, de Jaeckin is megkapja a magáét, mivel ő Franco szerint csak egy fotós, aki elég béna rendezőnek. Szerintem Franco filmje csak két dologban éri be neves elődjét, az operatőri munka hasonlóan kifogástalan, és a szexjelenetek messze-messze hosszabbak. De, mint írtam, ez utóbbi azért van így, hogy teljen az idő, és kijöjjön a másfél óra. Zene, színészek, rendezés területén egyértelműen Jaeckin „O”-ja a nyerő, mindazonáltal Franco erotizálása sem rossz, és Jesus bácsi filmográfiájának élmezőnyébe sorolandó.

A kettes számú gyűjtődobozból származó dvd képe egyszerűen tökéletes, mintha egy vadonatúj filmet néznénk. Az Anchor Bay más területen is kitett magáért, mert a már említett interjú (képbevágásokkal, filmrészletekkel) nagyon érdekes, a lemezre pedig még egy 5.1-es hangsávot is sikerült előállítani. Megvan az eredeti képarány is, van angol feliratunk és a mű vágatlan, annak ellenére, hogy a borítóra írt 103 helyett csak 90 percig tart.

Végeredmény: O története Franco-módra - megér egy pillantást

A film: 7,5 pont
A dvd: 8,5 pont



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése