2014. január 16., csütörtök

Hitler különleges vonata/Train spécial pour SS/Hitler’s Last Train (1977)


Hitler különleges vonata/Train spécial pour SS/Hitler’s Last Train (1977)


Ingrid Schüler, elkötelezett náci (mellesleg énekesnő is), azt a feladatot kapja, hogy állítson össze egy színtiszta germán lányokból álló osztagot, szálljon velük vonatra és szolgálja ki minden téren az elcsigázott náci tiszteket, és frontról hazatérő katonákat. A vonat mindeközben zakatol előre, és előfordul, hogy olyan területre ér, ahol sok a partizán. Közeleg a háború vége, a nácik között egyre több az áruló(nak hitt) tiszt, de az amerikaiak sincsenek már messze…

Annak, akinek volt szerencséje az „Elsa Fräulein SS” című darabhoz, elég sok dolog ismerős lesz ezt a náci horrort nézve. A stáb, a történet, a beállítások nagy része megegyezik és talán a vonat is, bár arra nem mernék megesküdni (egy ízben még hazánk vasúthálózata is szóba kerül). Sajnos a különleges vonat nem túl kemény film (ráadásul az „Elsa” korbácsolását sem ismétli meg), a szadizmus kimerül egy kis térdre fektetős náspágolásban, körbe-körbe lovacskáztatásban és egy nevetséges nemi erőszakoló jelenetben. Szex ellenben sok van, de ennek sem vesszük túl sok hasznát, hiszen a hölgyek távol állnak bármiféle attraktivitástól, az egy szem szépség, a Grétát alakító Sandra Mozarowsky (aki egyébként kicsivel később öngyilkos lett, holott nagy karrier várt volna rá) pedig valahogy egy nácinak és partizánnak sem tűnik fel, így ő minden jóból kimarad. Az Ingridet játszó Monica Swinn sem egy Aphrodité, de legalább a többiekkel ellentétben tud színészkedni egy keveset (na nem sokat). A náci tisztek szinte egy az egyben megegyeznek az Elsában látott színészgárdával, csak itt jóval kevesebb szerepük van.


Szóval, mint mondtam, a szadizmus kevés (sőt, minimális), ellenben van egy rakás háborús akciójelenet, amely jó szokás szerint máshonnan lett tárgyalt filmünkbe ollózva. Tankok és gépfegyveresek lövik egymást pár percig, aztán visszatérünk a vonatra. A film végén viszont van egy olyan akciójelenet is, ahol szereplőink lövik egymást (németek és partizánok), tehát nem összeollózott, hanem leforgatott képsorokat látunk, de ebben sincs sok köszönet, mert leginkább a dilettantizmus a jellemző rájuk. A szereplők lőnek, mint a fene, időnként el is találnak valakit, de az illető úgy csuklik össze, hogy golyó(k) ütötte nyomot még véletlenül sem látunk rajta. Mások rémesen bénán a nyílt terepen fekszenek/lőnek, ahelyett, hogy fedezéket keresnének, megint mások meg minden átmenet és ok nélkül egyszer csak elkezdenek futni - na jó, sietni - a nyílt mezőn, aztán persze a halálba csodálkozzák magukat, hogy jó célpontot nyújtva beléjük eresztenek egy sorozatot.
De mindezen csak jót nevetnénk (bár ezt így is megtesszük), ha előtte valami emlékezetes keménykedéssel öregbítené a különleges vonat a náciploitation műfajának hírnevét. De nem teszi - és sajnos Patrizia Gori sem bukkan fel egy percre sem…

A dvd a nemrég Hollandiában a Video Film Express által piacra dobott 6 lemezből álló „Nazi Cult Collection” része. Helyenként rossz a képminőség, ami azért elmegy, angol hang, holland felirat. Ha jól emlékszem, a „Hitler különleges vonata” azon kevés náci horror egyike volt, amely anno hazánkban is megjelent vhs-en (Alain Payet rendező álnevével, James Gartnerrel), ha minden igaz, a jó öreg Hungarovideo jóvoltából.

Végeredmény: Meglehetősen dilettáns náci horror

A film: 3 pont
A dvd: 7 pont



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése