2014. január 2., csütörtök

Elhagyott szoba/Vacancy (2007)

Elhagyott szoba/Vacancy (2007)


Egy házaspár (Kate Beckinsale, Luke Wilson) autója lerobban a semmi közepén, de a közelben egy motel hívogató fényei villódznak. A tulaj (Frank Whaley) segítőkésznek mutatkozik, de szerelőt nem tud szerezni. Marad a pár számára a nászutas lakosztály, melynek ajtaján nemsokára dörömbölés hallatszik, majd a telefon is csörögni kezd. De jön még rosszabb is: a szobában talált videokazettákra gyilkosságok vannak rögzítve, amelyeket jól felismerhetően helyben követtek el…

Jól működő, hangulatos kis horrorszösszenet az „Elhagyott szoba”. Külön örömteli, hogy a művet hazánk fia, Antal „Kontroll” Nimród követte el, és meg kell állapítanom, hogy a rendezésével nincs gond egy szál se. Semmi extra, de amiből ki lehet valamit hozni, abból azt ki is hozza. A legjobb rész a filmben az, amikor Beckinsale és Wilson belépnek a szobába; innen remek félóra veszi kezdetét, tökéletesen sikerül megteremteni a klausztrofóbia érzetét. Frank Whaley is remek választás volt, a tulaj szerepében hol megnyerő, hol ijesztő, és szerencsére többnyire mindkettő egyszerre.
A legnagyobb pozitívuma a filmnek, hogy maximálisan használja ki a lokáció adta lehetőségeket. A szobában (majd a motel teljes területén) minden négyzetcentiméter szerephez jut, és akkor a rejtekajtókról, titkos alagutakról még nem is szóltam. Szóval, élvezetes horrorthrillerrel van dolgunk, amelynek persze hibái is akadnak, amikre azért szintén kitérnék.



Kisebb hiba, és nem mindenkinek észrevehető talán, de az „Elhagyott szoba” tulajdonképpen a „Halálos nyugalom” újabb változata (kisebbfajta koppintása). Gyermekét gyászoló pár, melynek férfitagja próbálja oldalbordáját kirángatni apátiájából; a pár egy szűk helyen életveszélybe kerül, amely emberi eredetű (motelszoba - vitorlás hajó); videoszalag fontos szerepe (a szobában lévő kazetták - Sam Neill videózása a roncson). A különbség annyi, hogy a „Dead Calm” inkább pszichológiai volt, a „Vacancy”-ben viszont a fizikai erőszak dominál.

A színészstábnak egy gyengébb pontja van, és ez pont a női főszereplő, vagyis mondhatjuk, hogy a film legfontosabb szereplője. Beckinsale nem kriminálisan gyenge, csak éppen tökéletes középszer: szerepén és alakításán látszik, hogy bárki eljátszhatná ugyanúgy (és jobban). Sajnos értékes másodpercek mennek el azzal, hogy azon gondolkozunk, mitől is keres milliókat manapság ez a hollywoodi első vonalban található, ennek megfelelően alig átlag feletti képességekkel rendelkező színésznő. Wilson viszont kellemes csalódás, kifejezetten hitelesnek tűnik, és nem is játssza túl szerepét.

És bár becsúsznak klisék (sejthető például, hogy a rendőr kinyiffan), plusz nehezen hihető, hogy ha valakit teljes erőből hasba szúrnak, az reggelre nem vérzik el, én azt mondom, élvezetes, akár többször is nézhető filmmel van dolgunk.

A dvd korrekt kiadás, kimaradt jelenetekkel, alternatív kezdéssel, kisfilmekkel. A film blu-ray lemezen is megjelent, hasonló specifikációkkal.

Végeredmény: Meglepően színvonalas horror sok klausztrofóbiával

A film: 8 pont
A dvd: 9 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése